Подстицаји тјерају ратаре из њива на протесте

Анита Јанковић
Подстицаји тјерају ратаре из њива на протесте

Бањалука - Пољопривредници у РС могли би ускоро на улице уколико им ресорно министарство до краја седмице не уплати бар дио новац за подстицаје који им дугује од прошле године.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије" Саво Бакајлић каже да је ратарима прекипјело, јер им се исплате подстицаја обећавају од почетка године, а рокови се стално пролонгирају.

- Ресорни министар нам је обећао нову исплату ове седмице. Бићемо стрпљиви и сачекати да се тај договор испоштује иако нам је раније обећана исплата до 20. априла - рекао је Бакајлић и подсјетио да сјетва не може чекати те да су се већ бројни ратари задужили до грла да би засијали планирано.

- Уколико договор не буде испоштован, заказаћемо састанак и сви се заједно договорити излазимо ли на улице или не. Протести нису мала ствар и с тим се не можемо играти. Свакако нису покушај застрашивања власти да нам буде исплаћен наш новац - појашњава Бакајлић.

Уколико се семберски ратари одлуче на протесте, имаће подршку пољопривредника из свих дијелова РС, потврдио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац.

- Све што бијељински пољопривредници одлуче да ураде, ми ћемо их подржати. Лично сам против било каквих протеста, јер се стиче утисак да немамо против кога протестовати. Ми, домаћини нисмо навикли да нас завлаче, а то се ради већ дуже вријеме - рекао је саркастично Усорац.

Он је истакао да није реално очекивати да дуговања буду исплаћена до сутра, како је раније договорено.

- Не требају нам испразна обећања од којих се не живи. Пољопривреда тражи готов новац, како бисмо били конкурентни на свјетском тржишту - рекао је Усорац.

Прецизирао је да се прољећна сјетва одвија веома отежано те да се због недостатка новца не примјењују одређене технологије, усљед чега ће бити смањени приноси.

- Ово води у пропаст. Боље би било да не сију, него што сију без примјењивања агротехничких мјера - прича Усорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде су подсјетили јавност да је Агенција за аграрна плаћања 14. априла исплатила 3,4 милиона КМ на име подстицаја пољопривредним произвођачима те да је за прошлу годину укупно исплаћено 40,1 милион КМ.

- У овој седмици очекујемо уплату још једног дијела новца по основу подстицаја, све до коначне исплате, преосталих 19,9 милиона КМ. Не знамо колики ће бити износ наредне уплате, али као што смо у више наврата поновили, дуга по основу подстицаја неће бити и Влада РС је опредијељена да исплату изврши у складу са приливом средстава у буџет - истакли су у Министарству пољопривреде.

Исплата

Пољопривредници у РС протесте су најављивали и у фебруару ове године, али су одустали, јер им је ресорно министарство обећало исплату дуга од тадашњих 35 милиона марака до средине марта.

Семберски пољопривредници најавили су блокаду почетком априла, али су одустали након што је почела исплата регресираног дизела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана