Подршка “лијечи” сајамску индустрију

Д. Б.
Подршка “лијечи” сајамску индустрију

БАЊАЛУКА - Криза изазвана пандемијом вируса корона упалила је црвени аларм и у сајамској индустрији у БиХ због великих губитака усљед отказивања сајамских манифестација.

Предсједник Групације организатора сајмова у БиХ и директор “Бањалучког велесајма” Драгољуб Бојанић каже да због вируса корона ове године није одржана ниједна манифестација тог типа, али да им вјетар у леђа даје обећање надлежних да ће у наредном периоду помоћи да ублаже посљедице које су настале усљед тога.

- Највише су погођени сајмови који су требали да буду одржани у првој половини године, посебно они међународног карактера. На “Бањалучком сајму” у марту је требало да буде одржан Међународни сајам грађевинарства и електро-машинске индустрије. Све је било готово спремно, а имали смо и одређен број авансних уплата. Међутим, све је стало због вируса корона - истакао је Бојанић.

Додао је да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац на недавном састанку рекао да ће у наредном периоду расписати конкурс на основу којег ће новац планиран за ове намјене бити додијељен организаторима сајмова како би колико-толико надокнадили губитак.

- Тај новац ће нам добро доћи. Покрићемо дио трошкова, између осталог, вратићемо дио новца људима који су уплатили аванс, а који смо ми потрошили за припрему. Неизмјерно ми је драго што смо наишли на подршку министра Кошарца - казао је Бојанић истичући да није изостала ни подршка Владе РС, Министарства привреде и предузетништва, Института јавног здравства РС и других са којима су имали састанке и донијели одређене закључке. Када је у питању групација, која је поново активирана почетком ове године, Бојанић каже да она за циљ има да уведе ред у сајамску индустрију, гдје тренутно влада хаос.

- Постоји тачна категоризација међународних, локалних манифестација и фестивала, као и вашара, али све се то, нажалост, подводи под сајам. Они аплицирају за организације сајмова. Због тога предлажемо да сајмове могу организовати само они који су регистровани за ту дјелатност - казао је Бојанић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана