Podrška “liječi” sajamsku industriju

D. B.
Podrška “liječi” sajamsku industriju

BANjALUKA - Kriza izazvana pandemijom virusa korona upalila je crveni alarm i u sajamskoj industriji u BiH zbog velikih gubitaka usljed otkazivanja sajamskih manifestacija.

Predsjednik Grupacije organizatora sajmova u BiH i direktor “Banjalučkog velesajma” Dragoljub Bojanić kaže da zbog virusa korona ove godine nije održana nijedna manifestacija tog tipa, ali da im vjetar u leđa daje obećanje nadležnih da će u narednom periodu pomoći da ublaže posljedice koje su nastale usljed toga.

- Najviše su pogođeni sajmovi koji su trebali da budu održani u prvoj polovini godine, posebno oni međunarodnog karaktera. Na “Banjalučkom sajmu” u martu je trebalo da bude održan Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije. Sve je bilo gotovo spremno, a imali smo i određen broj avansnih uplata. Međutim, sve je stalo zbog virusa korona - istakao je Bojanić.

Dodao je da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na nedavnom sastanku rekao da će u narednom periodu raspisati konkurs na osnovu kojeg će novac planiran za ove namjene biti dodijeljen organizatorima sajmova kako bi koliko-toliko nadoknadili gubitak.

- Taj novac će nam dobro doći. Pokrićemo dio troškova, između ostalog, vratićemo dio novca ljudima koji su uplatili avans, a koji smo mi potrošili za pripremu. Neizmjerno mi je drago što smo naišli na podršku ministra Košarca - kazao je Bojanić ističući da nije izostala ni podrška Vlade RS, Ministarstva privrede i preduzetništva, Instituta javnog zdravstva RS i drugih sa kojima su imali sastanke i donijeli određene zaključke. Kada je u pitanju grupacija, koja je ponovo aktivirana početkom ove godine, Bojanić kaže da ona za cilj ima da uvede red u sajamsku industriju, gdje trenutno vlada haos.

- Postoji tačna kategorizacija međunarodnih, lokalnih manifestacija i festivala, kao i vašara, ali sve se to, nažalost, podvodi pod sajam. Oni apliciraju za organizacije sajmova. Zbog toga predlažemo da sajmove mogu organizovati samo oni koji su registrovani za tu djelatnost - kazao je Bojanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana