Подмлађују кршеве и угрожавају животе

Цвија Мркоњић
Подмлађују кршеве и угрожавају животе

Бањалука - Прикривање доказа о судару, уклањање контролних лампица, те продаја возила без сервисне књижице, само су неки од начина на које продавци половних аутомобила варају купце, а у самом врху превара налази се и враћање километраже.

Један од преварених купаца је и Д. Ј. Из Теслића, који није ни слутио да ће умјесто задовољног власника возила постати насамарен. Он је испричао да је купио полован аутомобил, за који је продавац тврдио да је увезен из Њемачке и да је добро очуван. Преварени младић наводи да тада није имао никога са ким би могао да се посавјетује о куповини аутомобила.

- Сакупио сам новац, те одлучио да купим аутомобил. У огласима сам пронашао "пасата" и био сам пресрећан што могу да га пазарим. Касније се испоставило да је аутомобил много старији него што је продавац тврдио - казао је Д. Ј.

Међутим, његовом разочарењу ту није био крај, убрзо је схватио да је ријеч о великој превари.

- Сазнао сам и да је километража враћана, те да аутомобил вриједи много мање него што сам га платио - наводи младић и додаје да сада шта год да купује отвори "четворо очију".

Према његовим ријечима, то није било све, јер је механичар утврдио и да је на вратима са возачеве стране исправљан лим, а продавац није напоменуо да је аутомобил био слупан.

Један од шверцера аутомобила "превеслао" је и Бањалучанина, који каже да му је подваљено возило којем је километража била враћена за 150.000 километара.

Аутомеханичар из Бањалуке, који није желио да објавимо његово име, истиче да га познаници често зову кад купују "лимене љубимце", да би им помогао да не буду преварени.

- Аутомобили увезени из иностранства углавном су већ добро истрошени, иако се то на њима не види. Враћање километраже постало је уобичајена и масовна појава - навео је овај мајстор.

Како он наводи, купце варају и прикривањем докумената возила, као што је сервисна књижица, а аутомобили који су учествовали у судару су, према његовим ријечима, неријетко "крпљени" по принципу "држи воду док мајстори оду".

- Једном ми је неки момак довезао тек купљен половњак којем су са контролне табле уклоњене лампице које упозоравају да ваздушни јастуци не раде - навео је механичар.

У бањалучким аутосервисима нису били расположени да коментаришу ове видове превара, али да поједини продавци половњака на све начине покушавају да преваре купце, потврдио је и директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић. Он је истакао да се дешавало и да продавац увезе возило које је у иностранству регистровано као теретно, са само два предња сједишта, а затим угради задња сједишта, па га продаје као путничко.

- Веома је опасно да продавац не упозори купца да је возило учествовало у саобраћајној несрећи или да нешто на аутомобилу не функционише. У том случају они свјесно угрожавају живот неинформисаног купца и треба их санкционисати - наводи Радовић.

Оно што Српској недостаје, каже он, јесу специјализовани сервиси, попут њемачке фирме "Дека", која има представништво и у Загребу, гдје је могуће послати возило на комплетан преглед, да би поуздано било утврђено у каквом је стању.

Познанство

Стручњаци препоручују да је најпаметније распитати се код пријатеља и познаника приликом куповине половног возила, јер је то најмања могућност да купац буде преварен.

- На тај начин постоји велика могућност да купац добије ауто од првог власника - казали су стручњаци.

Прије куповине обратити пажњу на:

> Неједнако или неравно нанесену фарбу

> Удубљења и неравнине

> Огреботине

> Корозију

> Цурење течности

> Звук мотора

> Истрошеност гуме на ножним командама

> Стање сједишта

> Очуваност појаса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана