Подијељено десет висококвалитетнијих јуница

СРНА
Подијељено десет висококвалитетнијих јуница

БИЛЕЋА- Пољопривредницима из Билеће подијељено је 10 висококвалитетних стеоних јуница, укупне вриједности око 70.000 КМ.

Билећким сточарима, кооперантима мљекаре "Пађени", данас је подијељено осам грла чешког, а прошле седмице два грла аустријског сименталца.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Огњен Капор рекао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издвојило око 60 одсто средстава, а по 20 одсто сточари и општина Билећа, која је обезбиједила више од 10.000 КМ.

Он је навео да је цијена оваквих грла стоке, зависно од сорте, од 6.300 до 6.600 КМ.

Менаџер Пољопривредног кластера "Стара Херцеговина" Данијела Салатић појаснила је да су јунице обезбијеђене у оквиру пројекта развоја сеоског предузетништва и пољопривреде, а испред Међународног фонда ИФАД, који подржава мале пољопривредне произвођаче.

"Ово је један од добрих начина да обновимо сточни фонд, како бисмо у континуитету наставили са оваквим пројектима, јер нам млијека фали све више", рекла је Салатићева.

Она је указала да је веома значајно што је маљекара "Пађени" подржала пројекат, наводећи да су за своје кооперанте, који нису били у могућности да одмах плате свој дио новца за набавку нових грла, омогућили отплату на рате, кроз откуп млијека у наредном периоду.

Сточар из села Жудојевића Милош Ђајић рекао је да му много значи овај вид помоћи и набавка нових грла стоке, као и другим билећким сточарима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана