Podijeljeno deset visokokvalitetnijih junica

SRNA
Podijeljeno deset visokokvalitetnijih junica

BILEĆA- Poljoprivrednicima iz Bileće podijeljeno je 10 visokokvalitetnih steonih junica, ukupne vrijednosti oko 70.000 KM.

Bilećkim stočarima, kooperantima mljekare "Pađeni", danas je podijeljeno osam grla češkog, a prošle sedmice dva grla austrijskog simentalca.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Ognjen Kapor rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvojilo oko 60 odsto sredstava, a po 20 odsto stočari i opština Bileća, koja je obezbijedila više od 10.000 KM.

On je naveo da je cijena ovakvih grla stoke, zavisno od sorte, od 6.300 do 6.600 KM.

Menadžer Poljoprivrednog klastera "Stara Hercegovina" Danijela Salatić pojasnila je da su junice obezbijeđene u okviru projekta razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede, a ispred Međunarodnog fonda IFAD, koji podržava male poljoprivredne proizvođače.

"Ovo je jedan od dobrih načina da obnovimo stočni fond, kako bismo u kontinuitetu nastavili sa ovakvim projektima, jer nam mlijeka fali sve više", rekla je Salatićeva.

Ona je ukazala da je veoma značajno što je maljekara "Pađeni" podržala projekat, navodeći da su za svoje kooperante, koji nisu bili u mogućnosti da odmah plate svoj dio novca za nabavku novih grla, omogućili otplatu na rate, kroz otkup mlijeka u narednom periodu.

Stočar iz sela Žudojevića Miloš Đajić rekao je da mu mnogo znači ovaj vid pomoći i nabavka novih grla stoke, kao i drugim bilećkim stočarima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana