По заштитну ињекцију морају преко границе

М. Л.
По заштитну ињекцију морају преко границе

Бањалука - Несташица ињекција RhoGAM у апотекама широм Српске и ФБиХ забринула је породиље са Рх негативном крвном групом, јер би им у случају да ову ињекцију не приме најкасније 72 часа након порода, друга трудноћа била веома ризична.

Бањалучанка Сандра С. каже да је овај лијек примила прије двије седмице, након прекида трудноће.

- Ињекцију сам морала сама купити, након компликација које су довеле до прекида трудноће, а с обзиром на то да сам на прегледе ишла у приватну клинику. У нашим апотекама их није било, па ми је сестра купила у Београду - рекла је ова Бањалучанка.

У апотекама широм РС кажу да већ дуже од мјесец немају ову ињекцију, а у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ истичу да је поремећај у снабдијевању тржишта БиХ посљедица глобалне несташице имуноглобулина, који је саставни дио лијека.

- Носиоци дозвола очекују стабилизацију у снабдијевању овим лијеком у скоријој будућности - истичу у Агенцији.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да се ова ињекција налази на болничкој листи лијекова Фонда, те да је жене бесплатно добијају у болницама.

- Са добављачем имамо уговор који вриједи до краја године. Међутим, према информацијама од добављача, постоји проблем у вези са набавком овог лијека, односно производњом, али очекује се да ће у наредном мјесецу испорука лијека болницама бити настављена - рекли су у Фонду здравства.

Главна сестра у породилишту у бијељинској болници “Свети врачеви” Цица Новаковић каже да имају три ове ињекције.

- Било је раније случајева да породица породиље ињекције набавља у Србији јер их код нас није било. За сада имамо толико на стању, надам се да ће се ситуација поправити - рекла је Новаковићева и додала да су од почетка године обавили 500 порода.

Довољне количине ињекције RhoGAM тренутно имају и у приједорској болници “Др Младен Стојановић” као и у болници у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана