Пљуште казне због неиздавања рачуна

Ц. М.
Пљуште казне због неиздавања рачуна

Бањалука - Угоститељи и трговци због неиздавања фискалних, нота или блок рачуна за првих пет мјесеци ове године зарадили су око 250 казни.

Према подацима Инспектората Републике Српске, ову обавезу избјегавају најчешће у објектима који се баве продајом прехрамбене и непрехрамбене робе, као и они који пружају услуге исхране и пића.

- Републичка тржишна инспекција је до краја маја ове године извршила око 1.700 провјера издавања рачуна, а у 247 случајева од укупног броја извршених контрола утврђено је да пословни субјекти нису уредно издавали рачуне за продату робу или извршену услугу - навели су у Инспекторату, те објаснили да висина казне зависи од тога како је привредни субјекат регистрован.

Подаци Тржишне инспекције за исти период лани показују да је од 1.600 контролисаних субјеката кажњен 291.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић потврђује да не поштују баш сви слово закона, али да се ситуација побољшава у односу на претходне године.

Угоститељи тврде да нису задовољни фискалним системом у Српској, а предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић сматра да инспекција не третира све угоститеље једнако, као и да се у једним локалима врше контроле, док друге инспектори заобилазе.

У Покрету потрошача објашњавају да је још важније то што се тај папирић третира као уговор и што грађани једино на основу њега могу остварити своја потрошачка права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана