Пјешак из Приједора рекордер с 3,95 промила у крви

nezavisne.com
Пјешак из Приједора рекордер с 3,95 промила у крви

Бањалука, Приједор - Да и мортус пијани пјешаци тетурају саобраћајницама говори податак да је најпијанијем пјешаку у прошлој години измјерна концентрација алкохола у крви од 3,95 промила на подручју Приједора, а у току ове године најпијанији пјешак је такође ухваћен у истом граду са 3,5 промила.

Подаци су ово Министарства унутрашњих послова РС, одакле су још рекли да су у току ове године највеће утврђене концентрације алкохола у крви код пјешака износиле, поред 3,5 на територији Приједора, три промила и 2,85 на територији Добоја, те 2,81 и 2,65 промила на подручју Бијељине.

"У прошлој години највећа концентрација алкохола у крви код пјешака износила је 3,95 г/кг на територији Приједора, док су на територији Зворника евидентирана два пјешака са 3,9 г/кг и 3,65 г/кг, који су смртно страдали у саобраћајним несрећама", рекли су у МУП-у РС.

Они су навели да је Законом о безбједности саобраћаја РС прописано да се пјешаци не смију кретати по коловозу ако су под дејством алкохола или опојних средстава.

"Сматраће се да је пјешак под дејством алкохола, ако се анализом крви или крви и урина, те другом методом мјерења утврди да количина алкохола у крви износи више од 0,8 г/кг или ако се стручним прегледом без обзира на количину алкохола у крви утврди да показује знаке промијењеног понашања изазваног дејством алкохола", навели су у МУП-у РС.

Истичу да је предвиђена новчана казна за непоштовање наведеног од 100 до 300 КМ, те уколико је пјешак у алкохолисаном стању одговоран за саобраћајну незгоду предвиђена новчана казна је од 300 до 1.000 КМ.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је да пјешаци с више од 0,8 промила алкохола у крви представљају опасност по остале учеснике у саобраћају.

"Како се мијењају психофизичке способности код возача, тако се мијењају и код пјешака, наравно ипак с много мањим посљедицама него када је у питању возач", рекао је Радовић.

Он каже да пјешак с већим количинама алкохола губи контролу, расте му самопоуздање, добија лажни осјећај сигурности те му слабе чула вида и слуха.

"Пијан пјешак је склон непромишљеним потезима. Најчешће се дешава да се пјешаци под дејством алкохола крећу коловозом, те да га претрчавају иако се претходно нису увјерили да то могу сигурно урадити. Овакве појаве су нарочито изражене ноћу, пошто иду топлији, љетни мјесеци", рекао је Радовић.

Истакао је да су казна и превенција најбоља комбинација и рјешење како би се спријечили овакви случајеви, те да се превенцијом може утицати на људе и промјену њиховог става.

"Казне некоме дјелују рестриктивно, али људски живот се ничим не може платити ни замијенити", истиче Радовић.

Један Приједорчанин нам је рекао да му је сулудо да се кажњавају пјешаци ако су у алкохолисаном стању, осим ако не праве проблеме, ако не нарушавају јавни ред и мир или безбједност саобраћаја.

"На прославама се код нас обично попије чашица више те при поласку кући грађанима не преостаје никаква опција него да иду таксијем или да траже да их неко тријезан вози", рекао је овај Приједорчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана