Пада камата на стамбене кредите

Драгана Келеч
Пада камата на стамбене кредите

Бањалука - Министарство породице, омладине и спорта РС објавило је јуче конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове који ће бити отворен до 30. септембра ове године.

Министарство ће субвенционисати један процентни поен каматне стопе на стамбене кредите које пласирају комерцијалне банке у Српској по кредитној линији Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

На конкурс се могу пријавити млади и млади брачни парови који су закључили уговор са комерцијалном банком која врши пласман стамбених кредита из линије ИРБ-а. Услов је да у тренутку закључења уговора са банком о стамбеном кредитирању имају навршених највише 35 година.

У ИРБ-у РС су истакли да би ускоро требало да буде проширен круг корисника стамбених кредита да би за њих могли аплицирати и самци и високообразовани брачни парови старији од 35 година. Додали су да је на пленарном годишњем састанку Развојне банке Савјета Европе, који је одржан у јуну ове године у Сарајеву, одобрен кредитни аранжман за стамбено збрињавање, а слиједи процедура за његову ратификацију и усвајање на нивоу институција БиХ и РС.

Истакли су да ће ова средства крајњим корисницима бити доступна у зависности од динамике окончања ових процедура.

- Вриједност одобреног кредитног аранжмана је пет милиона евра. То ће омогућити проширење круга корисника стамбених кредита ИРБ-а и на самце и високообразоване брачне парове старости изнад 35 година - истакли су у ИРБ-у.

У Унији студената РС истичу да је од великог значаја да млади имају могућност да добију субвенције каматне стопе на стамбене кредите како би по повољнијим условима добили могућност да ријеше стамбено питање.

- Још значајније ће бити када се ова листа прошири и када и старији од 35 година буду могли аплицирати - истакли су у Унији студената РС.

Пријаве

Сви који буду аплицирали за субвенцију каматне стопе на стамбене кредите пријаве треба да шаљу на адресу Министарства породице, омладине и спорта РС, а одлука о изабраним корисницима биће објављена на сајту тог министарства у року од 30 дана од дана објављивања конкурса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана