“Отцјепљење” Омарске могуће већ догодине

Јана Кезић
“Отцјепљење” Омарске могуће већ догодине

ПРИЈЕДОР - Након што је надлежна комисија дала зелено свјетло да Омарска постане општина, ово мјесто могло би већ догодине да се “отцијепи” од града Приједора и постане најмлађа локална заједница у Српској.

Комисија за давање мишљења о испуњености услова за оснивање општине Омарска дала је ове седмице позитивно мишљење за ову иницијативу, те позитивно мишљење на елаборат о територијалној промјени града Приједора.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је за “Глас Српске” да ову одлуку подржава, додајући да се годинама прича о тој иницијативи.

- Са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком више пута смо разговарали на ту тему и он је пружио пуну подршку - рекао је Јавор.

Додао је да градска власт апсолутно подржава жељу суграђана из тог дијела града и нада се да ће се испунити у што краћем периоду, а то би већ, како каже, могло да се догоди идуће године.

- Након што се послије општих избора формирају нови сазиви Владе РС и Народне скупштине РС очекујемо да ће се та тачка наћи на дневном реду - казао је Јавор, додајући како се надају да ће се одређене законске процедуре завршити до краја године.

С друге стране, додао је, није искључено да ће и Козарац у наредном периоду опет потегнути ово питање.

- То се готово сигурно може очекивати, с тим што ту немамо чисту ситуацију, јер много мјесних заједница гдје је већинско становништво српско гравитира ка Козарцу. Ту је специфичнија ситуација у односу на Омарску - рекао је Јавор.

Објаснио је да у Омарској углавном живи српско становништво, које је једногласно донијело одлуку да иду у оснивање општине, док у Козарцу дио мјештана то жели, а дио не.

- У наредном периоду видјећемо шта ће се ту даље одвијати и како ће то проћи - казао је Јавор, додајући да је њихово само да подрже, али када добију захтјев са 7.000 потписа, као што је био случај са Омарском.

Иницијативни одбор за враћање статуса општине Омарској изразио је задовољство због позитивног мишљења Комисије за давање мишљења о испуњености услова за оснивање општине, али су истакли да се неће даље оглашавати, док не договоре наредне кораке са Владом РС.

Око 13.000 мјештана и три основне школе са више од 700 ученика, те рудна богатства, аргументи су који су ишли наруку покретачима иницијативе да Омарска добије статус општине.

Најмлађа општина

Станари су тренутно најмлађа општина у Српској. Тај статус добили су у септембру 2014. године када је у републичком парламенту једногласно подржано њихово одвајање од Добоја. Након тога прва општинска власт је бирана на пријевременим изборима почетком 2015. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана