Основци лете из школе због лошег понашања

Цвија Мркоњић
Основци лете из школе због лошег понашања

Бањалука - Дисциплина ученика постала је један од највећих проблема, а лоше понашање преселило се из средњих и у основне школе у којима је прошле школске године деветоро ђака имало негативну оцјену из владања, док их је 33 премјештено у друге школе.

Подаци Републичког педагошког завода потврђују да се нови стил живота који са собом носи и поремећен систем вриједности, често манифестован лошим понашањем, уселио и у учионице основних школа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је прошлу школску годину са негативном оцјеном из владања завршило девет основаца, а да је на полугодишту ту оцјену имало 26 ученика. Због лошег понашања, бјежања са часова и других преступа у другу школу у школској 2013/2014. години пребачена су 33 основца.

-  На крају првог полугодишта у другу школу је премјештено 26 ученика, док је на крају другог полугодишта школу промијенило седам ђака - навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима казне су различите, а ученику који учини лакшу или тежу повреду обавеза, које су прописане Законом о основном образовању и васпитању, изричу се васпитно-дисциплинске мјере.

- У васпитно-дисциплинске мјере спадају опомена или укор одјељенског старјешине, укор одјељенског вијећа, директора, наставничког вијећа и премјештај у другу школу, а на основу њих се ђацима смањује и владање  - казао је Дамјановић.

Како никада није све црно и бијело, тако се велики број ђака нашао између оних који имају негативне и оних који имају одличне оцјене из владања. На крају првог полугодишта прошле школске године смањену, али позитивну, оцјену из владања имала су 624 ученика од другог до деветог разреда.

- На крају школске године смањене оцјене из владања имало је 97 ученика који су били узраста од шестог до осмог разреда - казао је Дамјановић.

Бањалучанка, која је инсистирала на анонимности, каже да њен син похађа седми разред, а већ је једном морао да промијени школу због лошег владања.

- Стално ме позивају на разговор у школу, прибојавам се да би могао поново бити премјештен. Не могу утицати на његово понашање док је у школи. Кажњавам га код куће, али очито то не даје резултат - каже она и додаје да би и наставници требало да буду строжи као што је некада био случај у школама.

С друге стране наставници истичу да све полази од кућног васпитања и да не могу много да учине уколико је дијете већ кренуло погрешним путем. Истичу да ђаци долазе у школу са равнодушним ставом о насиљу, а непослушност и бјежање са часова воде до вршњачког насиља са којим се суочава све више дјеце.

Родитељ тринаестогодишњака Бранко Т. подсјетио је на инцидент који се почетком фебруара ове године догодио у бањалучком насељу Кочићев вијенац у дворишту Основне школе "Јован Цвијић" када је деветнаестогодишњак на смрт избо свог вршњака.

- Како оваквих случајева не би било још више, казне већ у основној школи треба да буду ригорозније. Дјеца не постају насилници преко ноћи, већ то испољавају много раније - истакао је Бранко Т. и додао да му се чини да се дјеца више не плаше казне, нити имају ауторитета.

Понављачи

Према подацима Републичког педагошког завода десет основаца узраста од седмог до деветог разреда у овој школској години понавља разред зато што нису успјели да се изборе за позитивну оцјену. Понављачи најчешће не могу да савладају градиво из математике, физике, хемије, енглеског или њемачког језика.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић сматра да ученици најчешће не стигну савладати градиво због превише изостанака за часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана