Оптужница за злочине над заробљеним српским војницима у Горажду и Вишеграду

Срна
Оптужница за злочине над заробљеним српским војницима у Горажду и Вишеграду

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица оптужених за ратне злочине почињене над 20 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда током 1992. и 1993. године.

Оптужница је подигнута против Ћамила Рамића, Мехмедалије Топаловића, Химзе Селимовића, Рамиза Мићиводе и Мустафе Стоврага.

Они су оптужени да су за вријеме рата у својству команданата и припадника Територијалне одбране такозване Армије РБиХ и МУП-а, на подручју Горажда и Вишеграда /Међеђа/, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ратни злочини који се стављају на терет оптуженима односе се на злочине почињене над око 20 жртава српске националности, заробљених припадника Војске Републике Српске који су почињени у импровизованом војном затвору у Каоштицама у Међеђи, као и објектима за заточење у згради “Зиола” у Горажду.

У оптужници се наводи да су оптужени одобрили и омогућили готово свакодневно мучење, премлаћивање, злостављање на нарочито понижавајуће начине и наношење тешких физичких и психичких повреда заробљеницима српске националности, да су лично учествовали у њиховим мучењима и злостављањима, те да нису предузели мјере да то спријече, нити да казне починиоце.

Од посљедица злостављања и заробљавања подлегла су два заробљеника, а тијело једног од њих је бачено у ријеку Дрину и до данас није пронађено.

Рамић, Топаловић, Селимовић, Мићивода и Стовраг оптужени су за кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 100 свједока и три стручна вјештака, те прилагањем више стотина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана