Омбдусмани БиХ: Разлике и дискриминација особа са инвалидитетом и даље присутни

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Омбудсмани БиХ указали су да у БиХ и даље постоје разлике и дискриминација особа са инвалидитетом, а да је њихов положај додатно усложњен због пандемије вируса корона.

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, омбудсмани БиХ саопштили су да у БиХ и даље постоје проблеми у остваривању права особа са инвалидитетом као што су архитектонске баријере, неприступачност јавном превозу, што знатно отежава и остваривање других права.

У саопштењу се наводи да је потребно предузети системска рјешења, која ће у различитим ситуацијама обезбиједити приступачност услуга особама са инвалидитетом.

Омбудсмани су указали и на недостатак информација за особе са оштећењима слуха, вида, интелектуалним или физичким инвалидитетом, због чега су ускраћени за кључне информације о превенцији ковида 19.

"Посебно забрињава што објекти који су предвиђени за карантин или транспорт у вези са вирусом корона не одговарају особама за инвалидитетом", додаје се у саопштењу.

Омбудсмани БиХ подсјећају да остваривање права гарантованих Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом, а коју је ратификовала БиХ, подразумијева обавезу надлежних да учине све да олакшају живот особа са инвалидитетом и омогуће им потпуно учествовање у свим аспектима живота и рада.

Из ове институције позивају све надлежне органе власти у БиХ да уложе напоре и предузму конкретне мјере које ће особама са инвалидитетом омогућити једнак третман без дискриминације по било којој основи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана