Ombdusmani BiH: Razlike i diskriminacija osoba sa invaliditetom i dalje prisutni

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Ombudsmani BiH ukazali su da u BiH i dalje postoje razlike i diskriminacija osoba sa invaliditetom, a da je njihov položaj dodatno usložnjen zbog pandemije virusa korona.

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ombudsmani BiH saopštili su da u BiH i dalje postoje problemi u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom kao što su arhitektonske barijere, nepristupačnost javnom prevozu, što znatno otežava i ostvarivanje drugih prava.

U saopštenju se navodi da je potrebno preduzeti sistemska rješenja, koja će u različitim situacijama obezbijediti pristupačnost usluga osobama sa invaliditetom.

Ombudsmani su ukazali i na nedostatak informacija za osobe sa oštećenjima sluha, vida, intelektualnim ili fizičkim invaliditetom, zbog čega su uskraćeni za ključne informacije o prevenciji kovida 19.

"Posebno zabrinjava što objekti koji su predviđeni za karantin ili transport u vezi sa virusom korona ne odgovaraju osobama za invaliditetom", dodaje se u saopštenju.

Ombudsmani BiH podsjećaju da ostvarivanje prava garantovanih Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, a koju je ratifikovala BiH, podrazumijeva obavezu nadležnih da učine sve da olakšaju život osoba sa invaliditetom i omoguće im potpuno učestvovanje u svim aspektima života i rada.

Iz ove institucije pozivaju sve nadležne organe vlasti u BiH da ulože napore i preduzmu konkretne mjere koje će osobama sa invaliditetom omogućiti jednak tretman bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana