Oко 800 паса на кинолошком спектаклу у Бањалуци

nezavisne.com
Oко 800 паса на кинолошком спектаклу у Бањалуци

Бањалука - Државна и међународна изложба паса свих раста, које су за викенд одржане на "Бањалучком велесајму", привукле су много посјетилаца, који су дошли да виде преко 800 паса не једном мјесту.

На интернационалном кинолошком спектаклу било је пријављено преко 800 паса из различитих европских држава и 100 различитих раса које се ријетко могу видјети на нашим просторима.

"Највише излагача и пријављених паса долазило је из земаља бивше Југославије, Италије, Аустрије, Мађарске, Словеније, Румуније и Бугарске. Еминентна судијска имена која смо довели из Украјине, Летоније, Естоније и Грузије, главни су разлог због којег су излагачи са псима дошли, јер су знали да ће њихови кућни љубимци бити оцијењени на прави начин", казао је Синиша Дањко, директор изложбе паса.

Дјевојчица Хелана Пентек, која до сада и није баш вољела псе, казала је да су је на ову манифестацију довели тата и брат да буду посјетиоци те да је промијенила мишљење о овим кућним љубимцима.

"Дошла сам да видим који ће пас да побиједити”, казала је Хелена.

Многобројни посјетиоци могли су да виде неке расе које се тешко могу видјети у свакодневном животу, као што су амерички корги кардиган, голокожи пси, хртови, а могле су се видјети и америчке и јапанске расе аките, које су посебно популарне због чињенице да једну за љубимца има и руски предсједник Владимир Путин.

Због организовања специјалне изложбе најзаступљенија раса паса на овој манифестацији били су ротвајлери са 31 пријављеним примјерком.

Мартина Вук, хендлер из Осијека, рекла је да су неки власници паса одлучили да ангажују хендлере (стручне презентере), јер они најбоље презентирају псе.

Ђовани Касамо из Италије, који је дошао на изложбу у пратњи свога љубимца француског булдога по имену Оли, казао је да је на овај догађај дошао првенствено због добрих судија.

Овај кинолошки спектакл организовали су Кинолошко друштво "Драган Станковић – Бањалука" и Кинолошки савез Републике Српске, а на њему се могло видјети и пет специјализованих изложби паса за расе ротвајлер, кане корсо, њемачки боксер, енглески и француски булдог и јапанска и америчка акита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана