Одузимање возила за брзу вожњу и алкохол

 Анита Јанковић Речевић
Одузимање возила за брзу вожњу и алкохол

БАЊАЛУКА - Возачима који у периоду од двије године почине три тежа саобраћајна прекршаја могло би бити привремено, па чак и трајно одузето возило, а све с циљем веће безбједности на путевима БиХ, чувања живота и спречавања саобраћајних несрећа.

Предвиђено је то преднацртом закона о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја који је припремило Министарство комуникација и транспорта БиХ на иницијативу Дамира Арнаута док је био посланик у парламенту БиХ. Поменутом иницијативом затражено је да се законски регулише обавезно одузимање возила у случајевима када је саобраћајка изазвана опасним и бахатим понашањем возача које за резултат имају тешке тјелесне повреде или смрт.

Овакав захтјев образложен је све учесталијом појавом несрећа које су изазване опасним понашањем возача, као и несавјесно понашање по питању поновног чињења озбиљних саобраћајних прекршаја, односно неплаћања казни.

У иницијативи се наводи да постојећи законски оквир није адекватан са становишта превенције те га је неопходно додатно пооштрити.

Радна група коју си чинили представници Министарства комуникација и транспорта БиХ, те надлежних ентитетских институција из области саобраћаја и унутрашњих послова предложила је модел, према којем би полиција привремено одузимала возило од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, а затим би на основу захтјева за покретање прекршајног поступка надлежни суд одлучивао о трајном одузимању. 

Према документу, вишеструки повратник је возач који је у претходне двије године најмање три пута правоснажно кажњен због прекршаја попут вожње под дејством алкохола и дрога, затим одбијања тестирања, управљања возилом прије стицања возачке дозволе, али и вожње током трајања забране, односно за вријеме одузете дозволе. Тешким прекршајем сматра се и управљање нерегистрованим, као и технички неисправним возилом, али и одбијање ванредног техничког прегледа.

- Вишеструким повратником сматра се и возач који је у претходне двије године најмање пет пута правоснажно прекршајно кажњен за вожњу брзином већом од 30 километара на час од дозвољене - наводи се у документу.

Предвиђено је и да се привремено одузето возило чува на простору који одреди полиција до доношења правоснажне одлуке суда који возачу може, уз прописану казну, заштитну мјеру и казнене бодове изрећи и мјеру трајног одузимање возила.

-  Трајно одузимање јесте најригорознија заштитна мјера, али исто тако и најефикаснија, јер би се искључиво примјењивала према вишеструким повратницима у чињењу најтежих прекршаја, према којима изречене новчане казне, заштитне мјере забране управљања моторним возилом и казнени бодови нису дали очекиване резултате - стоји у документу.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је иницијатива коју треба поздравити и да се нада да ће ново законско рјешење добити подршку надлежних.

- Министарство унутрашњих послова РС већ трећу годину спроводи слична рјешења, односно одузима возила возачима које затекну у прекршају, а за које се установи да имају велики износ неплаћених казни. Захваљујући томе велики број возача привремено је склоњен са пута и то је врло значајна мјера, јер они који имају већи број прекршаја представљају ризик по друге учеснике у саобраћају. Мјера превентивно дјелује и на све остале који би се понашали бахато - казао је Радовић.

Возачке дозволе

Милија Радовић каже да се у наредном периоду очекује и преиспитивање законских одредби када је у питању одузимање возачких дозвола.

- По мом и мишљењу других колега тај сегмент такође треба пооштрити. Италија планира у закон уградити трајно одузимање возачке дозволе, јер појединима просто треба забранити да сједну за волан. Онај ко не поштује правила саобраћаја треба на сваки начин да буде санкционисан јер нико нема право да због брзине, алкохола или нечег трећег убије човјека - рекао је Радовић и додао да је лани у Српској 100 људи погинуло у саобраћајкама.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана