Одржана обука за примјену протокола за зашиту дјеце од насиља

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске одржало је на Палама обуку за примјену Протокола за заштиту дјеце од насиља, занемаривања и злостављања којој су присуствовали представници школа из Сарајевско-романијске регије и Херцеговине.

У оквиру обуке помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић разговарала је са учесницима о значају рада мултисекторских тимова у школама, те представила детаље протокола као примјере добре праксе у вези са примјеном Протокола у школама, саопштено је из ресорног министарства.

Учесници су кроз панел-дискусије са представницима ресорног министарства и Републичког педагошког завода и кроз радионице имали прилику да се упознају о свим детаљима, размијене искуство и да стекну потребне информације за адекватну примјену Протокола.

Протокол је ступио на снагу почетком априла и представља једну у низу активности које се спроводе у оквиру Програма мјера за јачање безбједности и спречавања насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској, а који је усвојила Влада Српске у току 2023. године.

Министар Жељка Стојичић раније је приликом потписивања протокола нагласила да је примарна сврха унапређење друштвене бриге и заштите ђеце у Српској, те обезбјеђивање адекватне и правовремене помоћи у свим ситуацијама када је дијете изложено неком од облика насиља, занемаривања или злостављања.

“Обавеза васпитно-образовних установа је да предузимају мјере заштите права ђетета, а протоколом су дефинисани поступци запослених у случају сазнања, пријаве или сумње да је дијете жртва насиља или занемаривања, вршњачког насиља или у случају агресије усмјерене ка себи”, рекла је Стојичићева.

Она је навела да су протоколом дефинисане и обавезе органа старатељства, здравствених установа, полиције, те поступање приликом обавјештавања медија и јавности о ђеци која су жртве насиља, занемаривања или злостављања, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана