Одлука о минималцу у рукама министара

Данијела Бајић
Одлука о минималцу у рукама министара

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијеће коначну одлуку о повећању минималне плате, с обзиром на то да није постигнут договор између послодаваца и синдиката, који захтијева да минималац у идућој години умјесто садашњих 520 буде 550 КМ.

Копља о најнижој плати у 2021. години у Економско-социјалном савјету ломе се већ данима, јер послодавци, узимајући у обзир тренутну ситуацију, сматрају је свако повећање нереално, док синдикалци не губе наду да ће Владе Српске стати на страну радника, који су, како кажу, највише оштећени у пандемији и којима ће свака марка више много значити.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је за “Глас Српске” да су на посљедњој сједници Економско-социјалног савјета Влади и послодавцима изнијели аргументе због чега је неопходно повећати минималац.

- Радници са најнижим квалификацијама у протеком периоду су највише изгубили и њима је најтеже. Управо најнижа плата се односи на те раднике, јер током цијеле године смо имали тихи раст цијена основних животних намирница, које битно утичу на њихов економско-социјални положај - казала је Мишићева.

Додала је да је потпуно јасно да раст најниже плате, колики год био, има важну улогу у одрживом и праведном опоравку привреде.

- На примјер трговачки ланци, који су радили пуном паром за вријеме “ковида”, јер се највише новца трошило управо на прехрамбене производе, појављају се као неко коме је посао пао за 20 одсто и траже помоћ, а прошле године су остварили чисту добит од пет милиона - тврди Мишићева и додаје да ти исти сматрају да нема мјеста за повећање минималца.

Према директиви Европске уније минималац треба да износи око 60 одсто просјечне плате, што је за 57 марака више у односу на сада, али Мишићева каже да је синдикат био толико флексибилан па је за почетак предложио повећање за 30 КМ.

- Нажалост, по старом добром обичају став послодаваца је био да је то “безобразан” захтјев. Нека њихова размишљања су била да је превише и 520 КМ минималне плате, коју у Српској тренутно прима око 17.000 радника - истакла је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић је поновио да минималац у идућој години не треба бити виши од садашњих 520 КМ, јер, како каже, нема економске оправданости за то.

- Влада РС треба да успостави критеријуме који ће дефинисати разлоге на основу којих ће се повећавати минимална плата. То подразумијева, између осталог, раст цијена и бруто друштвеног производа - казао је Тривић.

Додао је да минималац у Српској износи 55 одсто од просјечне плате те да то говори да нема основа да буде повећана минимална плата.

- Не може се борба против сиве економије водити кроз повећање минималца - категоричан је Тривић.

Циљ 600 КМ

Ранка Мишић је истакла да је минимална плата од 550 КМ само почетак те да је план синдиката да половином 2021. године, када буде завршена прича са “ковидом”, крене у преговоре за даље повећање минималца.

- Наш циљ је да минимална плата у Српској идуће године достигне 600 КМ. То је требало да се деси још у марту ове године, али нас је спријечила пандемија вируса корона - казала је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана