Обољелој дјеци стиже трачак наде

Данијела Стоканић
Обољелој дјеци стиже трачак наде

Бањалука - Мукотрпно прикупљање великих сума новца за лијечење обољелих малишана биће олакшано када на љето буде основан фонд солидарности за лијечење дјеце од ријетких обољења.

Договорено је то на јучерашњем састанку предсједника РС Милорада Додика са представницима удружења чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце. Фонд солидарности за лијечење дјеце од ријетких обољења, како би требало да носи назив, биће формиран у оквиру Фонда здравственог осигурања.

Фонд би био пуњен тако што би сви запослени у Републици Српској издвајали 0,25 одсто нето плате и тиме пружили руку спаса обољелим малишанима.

Додик је истакао ће приједлог закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце од ријетких обољења бити упућен у процедуру већ првог радног дана сљедеће седмице, тако да би до јула могао да буде усвојен.

Према његовим ријечима, само на основу тренутног стања плата у фонду би се годишње прикупљала око 6,3 милиона КМ, док ће бити отворена и могућност уплата донација.

- Савез општина и градова биће обавезан својом посебном одлуком да пропише општинама да учествују са становишта уплата у овом фонду. У томе ће учествовати и одређене институције РС - рекао је Додик и додао да у фонду солидарности неће морати учествовати запослени који се изјасне да то не желе.

Из прикупљених средстава фонда, који неће бити супституција за досадашња издвајања у оквиру Фонда здравственог осигурања, издвајаће се 20 одсто за капитална улагања у објекте и опрему за дијагностику и лијечење.

- Управљање фондом солидарности не би изискивало никакве додатне трошкове, јер би се водио у постојећој администрацији, уз засебан управни одбор и стручну комисију, који би радили без накнаде и потпуно транспарентно. Становници ће у сваком тренутку моћи видјети стање прилива и одлива средстава, као и све одлуке које буду донесене - казао је Додик.

Предсједник Управног одбора Центра за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић, захваљујући предсједнику РС на подршци, истакла је да ће овај фонд ријешити проблеме или олакшати многим родитељима да омогуће оздрављење својој дјеци.

- Свима нам је стало да овај пројекат изнесемо што квалитетније, јер оно до чега нам је највише стало је дјечији осмијех - рекла је Ратковићева.

Хуманитарне активности

Кабинет предсједника РС заједно са удружењима за помоћ обољелој дјеци у оквиру хуманитарних активности "С љубављу храбрим срцима" до сада је прикупио око пет милиона марака за лијечење малишана.

- Наставићемо са овом акцијом, али сматрамо да и ову врсту манифестације треба претворити у законско рјешење - рекао је Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана