Обољели од шизофреније остају без лијека

Милијана Латиновић
Обољели од шизофреније остају без лијека

Бањалука - Здравствене установе у Српској у залихама лијекова имају свега неколико доза раствора за ампуле "модитен депо", које су неопходне обољелима од шизофреније и параноидне психозе.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је обавијестила о несташици овог лијека, уз процјену да га неће бити чак до краја године.

У њиховом саопштењу је наведено да су информацију о несташици лијека "модитен депо", раствор за ињекције 25 мг/мл, добили од предузећа "Крка фарма" Сарајево, које је носилац дозволе за стављање у промет овог лијека на тржишту БиХ.

- На нашем тржишту нема лијека са истим супстанцама другог произвођача, односно "модитен депо" нема директну паралелу. О томе шта треба да буде укључено пацијенту у терапију умјесто овог лијека може одлучити само његов ординирајући љекар - казала је помоћник директора за Сектор за лијекове у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ Биљана Тубић.

Она је нагласила да је лијек недоступан због производних процеса те да би до нормализације у снабдијевању требало доћи од јануара идуће године.

Фармацеут из Клиничке апотеке Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) Драгана Милаковић је истакла да залиха лијека "модитен депо" нема на лагеру у Клиничкој апотеци, јер је словеначка "Крка" престала са производњом.

- Пацијентима који у терапији користе наведени лијек надлежни психијатар прописаће другу терапију у складу са смјерницама - истакла је Милаковићева.

У бањалучком Дому здравља кажу да спорног лијека имају само до краја овог мјесеца, а да га користе стотине пацијената.

- Према подацима којима располажемо, "модитен депо" пије око 300 корисника - казала је специјалиста психијатар др Добрила Тодоровић.

Слична ситуација је и у бијељинском Дому здравља, гдје су количине овог лијека довољне за свега мјесец.

- Имамо најмање 200 пацијената којима је ињекција "модитена" неопходна на сваких 28 дана. Уз консултације са љекарима из Центра за ментално здравље видјећемо како да надомјестимо лијек - рекли су у овој здравственој установи.

Додају да ињекције "модитена" примају пацијенти обољели од шизофреније како би се њихово стање стабилизовало.

Психијатри истичу да обољели од шизофреније имају идеје прогањања, затим љубоморе, агресивни су и карактеришу их параноидни поступци.

- Узимање "модитена" у ампули једном мјесечно даје јако добре резултате код пацијената обољелих од шизофреније, њихово стање се стабилизује и лако је радити с њима - истичу психијатри.

Наглашавају да поред "модитена" у ампулама, постоји исти лијек у таблетама, али је таква терапија врло незгодна за пацијенте и не даје жељене ефекте.

- Са обољелима од шизофреније је јако тешко остварити сарадњу у смислу да користе терапију, одбијају свакодневно узимање таблета, а многи сматрају да њима лијек није ни потребан - појашњавају психијатри.

Наглашавају да се стање обољелих може у великој мјери погоршати ако не узимају редовну мјесечну терапију те да несташица лијека може проузроковати велику агресивност обољелих и све оно што примјена лијека спречава.

Србија

Несташица лијека "модитен депо" забиљежена је ових дана и у Србији, због чега је, како кажу, угрожено око 20.000 пацијената широм земље.

У Апотекарском језгру Србије су истакли да је несташица лијекова присутна током цијеле године.

Симптоми шизофреније

- Повлачење из друштва

- Деперсонализација

- Интензиван страх

- Нереалан однос према околини

- Губитак апетита

- Невођење бриге о личној хигијени

- Халуцинације

- Заблуде разних врста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана