Обиљежено 80 година од десанта на Дрвар

Срна
Foto: Срна

ДРВАР - У Дрвару је данас обиљежено 80 година од њемачког десанта на Дрвар, а тим поводом положени су вијенци на спомен-обиљежје борцима Народноослободилачке борбе, те отворене изложбе “Споменик” и “80 година од Десанта”.

Више од 500 поштовалаца Народноослободилачке борбе из свих дијелова некадашње Југославије дошло је да би одали почаст партизанским борцима и народу Дрвара и Високе Крајине.

Начелник општине Душица Рунић изјавила је Срни да је веома важно његовање тековине Народноослободилачке борбе чија ће, како је истакла, ђела вјечно живјети.

“Наша је обавеза да чувамо и његујемо наше насљеђе и традицију”, рекла је Рунићева и подсјетила на активности обнове Споменика жртвама фашистичког терора који је порушен након посљедњег рата 1996. године.

Олга Стоиљковић Трифуновић је у име Савеза удружења Народноослободилачких ратова Србије поручила је да је Дрвар донио побједу и слободарски дух.

“Дрварчани су дали много живота за слободу. Дрвар је град херој био и остао”, оцијенила је Трифуновићева.

Предсједник Савеза антифашиста и бораца Народноосолободилачког рата у БиХ Сеад Ђулић рекао је да су поменути Споменик срушили фашисти, те да данас из Дрвара шаљу снажну поруку - да је ово антифашистички град и град хероја.

Међу делегацијама била је општина Дрвар, многобројна антифашистичка удружења из Србије, БиХ, Хрватске и Словеније, делегације политичких странака и Министарства правосуђа и управе у Ливањском кантону.

Нијемци су под шифром “Коњички скок” 25. маја 1944. године у Другом свјетском рату почели ваздушни десант на Дрвар с намјером да униште Врховни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије.

Град је снажно бомбардован, послије чега су се спустили њемачки падобранци и једрилице, а ка Дрвару су надирале јаке снаге од Книна, Бихаћа, Бањалуке, Јајца и Ливна.

Јединице око Врховног штаба, укључујући Шесту личку бригаду која је у Дрвар стигла убрзаним маршем, пружиле су снажан отпор, нанијеле падобранцима знатне губитке и омогућиле извлачење Врховног штаба, а Први пролетерски и Пети корпус бочним ударима пореметили су њемачку операцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана