Нови закон о саобраћају: Прекршај је и куцање на телефону за вријеме вожње

klix.ba
Нови закон о саобраћају: Прекршај је и куцање на телефону за вријеме вожње

Сарајево - Измијењени и допуњени Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који је на снагу ступио 15. фебруара донио је строжије казне за саобраћајне прекршаје. Једна од њих издаје се и за кориштење мобилног телефона или било којег другог уређаја који омета возача у вожњи. Међутим, казне су у односу на неке европске земље знатно ниже.

"Није раздвојено причање и куцање на мобител, а казна се односи уопштенио на кориштење уређаја који усмјеравају пажњу возача на нешто друго осим на вожњу. Казне се крећу од 100 до 300 КМ", казао нам је секретар Министарства саобраћаја и везаа БиХ Игор Пејић.

Иако кориштење мобитела у вожњи може угрозити и у опасност довести друге учеснике у саобраћају, као и самог возача, казна је скоро иста као за шкрипу гума, односно нагло покретање из мјеста уз буку, за шта се возачи кажњавају износом од 250 КМ. Наравно, новчана казна се умањује за 50 одсто ако возач призна и потпише прекршајни налог те казну плати у року од осам дана.

Могуће посљедице кориштења мобилног уређаја у току вожње су знатно озбиљније схваћене, рецимо, у Великој Британији која је ове године удвостручила казне за "типкање". За оне који пишу СМС, поруку на Виберу или коментар на друштвеним мрежама, предвиђене су казне од 200 фунти (457 КМ) и шест негативних бодова. Возачи који су тек положили возачки испит би се могли суочити с поновним полагањем уколико буду ухваћени с мобителом у рукама. У случају понављања прекршаја возач може завршити на суду и добити казну од 1.000 фунти (2.287 КМ), а предвиђена је и забрана вожње на шест мјесеци. Казне су повећане за три бода и 100 фунти (228 КМ).

За кориштење мобитела у вожњи у Холандији плаћа се 230 еура, а у Италији од 152 до 600 еура.

Међутим, ако ћемо казне у БиХ упоређивати с казнама у региону, онда ове наше можемо сматрати строжијим. Наиме, предвиђена казна у Хрватској је 500 куна (131 КМ), али ако возач плати на мјесту кажњавања или у наредна три дана она се смањује за 50 одсто. У Србији казна за кориштење мобитела износи 10.000 динара (157 КМ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана