Нови Град: Привредници траже подршку СМ БиХ за прекатегоризацију прелаза

РТРС
Нови Град: Привредници траже подршку СМ БиХ за прекатегоризацију прелаза

Привредници из Републике Српске, Унско-санског кантона у Федерацији БиХ и представници општине Двор из Хрватске, траже од Савјета министара БиХ хитно рјешење проблема прекатегоризације граничног прелаза Нови Град - Двор, који од уласка Хрватске у Европску унију, нема статус транспортног. Због неријешене прекатегоризације, привредници с обје стране Уне кажу да трпе милионске губитке.

Неријешена прекатегоризација граничног прелаза у Новом Граду није проблем само ове општине, већ регионално и међудржавно питање, које хитно треба ријешити, поручују привредници с обје стране Уне. Поручују, ако не буде слуха, предузеће ригорозније мјере.

“Ове фине, демократске мјере које се могу употријебити, од разговора па надаље, смо исцрпили. Некаква друга мјера може бити нека обустава, што ја не желим”, каже Милан Сладаковић, директор предузећа “Транспортер” Нови Град.

“Када би се све то ставило на папир, израчунало, то су знатне уштеде које би се правиле само на превозу”, рекао је Рефик Хусеинбашић, директор предузећа “Сани глобал” Бихаћ ПЈ Нови Град.

На овом подручју, у двије државе, гравитира око 150 извозно оријентисаних компанија, које имају годишњи обим спољнотрговинске размјене од око 800 милиона КМ.

“Ми ћемо те закључке упутити надлежним институцијама, мој приједлог ће бити да се у току идуће седмице тражи подршка Савјета министара, односно да се са ресорним министром, чији су гранични прелази у надлежности, одржимо један хитан састанак, да се са хрватским колегама такође настави та иницијатива”, наглашава Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Привреднике из Српске подржавају и привредници Сисачко-мословачке жупаније и Привредна комора Унско-санског кантона.

“Унско-сански кантон је ту сусједни кантон, многи привредници имају интерес да се ту отвори гранични прелаз, а неки од њих и послују у Новом Граду”, навео је Нихад Шушњар, в. д. предсједника Привредне коморе Унско-санског кантона.

У општини Нови Град отклонили су техничке недостатке на мосту на Уни и добили потврду да је у исправном стању.

“И оно што је сада, а то је обавеза да органи Хрватске и органи БиХ, прије свега мислим на Мјешовиту комисју, озбиљно приступе овом проблему и да се да већ једном зелено свјетло за отварање овог моста за робни саобраћај”, навео је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Међутим, рјешење би могло да успори обнова граничног прелаза с хрватске стране, која би требало да почне 1. августа.

Руководство општине Двор тражило је рјешење од хрватских власти.

“Нажалост ми још увијек немамо информацију да ли су они уважили те информације јер ни Сисачко-мословачка жупанија, ни општина Двор није добила писану информацију”, навео је Никола Арбутина, начелник општине Двор.

Обнова граничног прелаза у Двору, у Хрватској, предвиђено је да траје шест мјесеци. У том периоду, прелаз ће бити отворен само за пјешаке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана