Њемачка не спушта рампу за раднике из БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Њемачка не спушта рампу за раднике из БиХ

БАЊАЛУКА - Од ранијих најава да би Њемачка могла смањити прилив радне снаге са западног Балкана нема ништа, јер је већ сада извјесно да ће ова земља наставити да запошљава раднике из БиХ и окружења.

Према нацрту одредбе коју је сачинило њемачко Министарство рада, а у који су медији имали увид, та земља ће продужити такозвану Регулативу за западни Балкан, тако да ће она важити до 2023. године.

То значи да ће држављанима БиХ, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Србије, самопроглашеног Косова и Албаније и даље бити омогућено да, независно од формалних квалификација за добијање радног мјеста, смију допутовати на рад у Њемачку. Годишње је тако за долазак у Њемачку предвиђен укупан контингент од 25.000 људи са западног Балкана. Министарство рада је одговарајући нацрт прослиједило њемачкој влади на усвајање.

Економисти истичу да је очигледно да ће бити настављен тренд одласка људи из БиХ у Њемачку.

- Главни разлози за то су недостатак посла на домаћем тржишту, али и све већа несигурност у овој земљи. Промјена нема, људи губе наду у боље сутра. Такође, ситуација у земљи се не мијења годинама, а због појаве вируса корона све је теже и теже. Имајући све то у виду, људи из БиХ наставиће да одлазе у иностранство. Потражња за радном снагом у Њемачкој је велика, а наше тржиште тим ресурсима располаже - навео је економски аналитичар Зоран Павловић и додао да је након паузе због вируса корона Амбасада Њемачке у Сарајеву наставила са радом и почела да заказује термине за издавање радних виза.

Нагласио је да ће бити настављен и одлазак домаћих радника у Њемачку и преко Словеније, која је, како је навео, вентил за повлачење домаће радне снаге.

- Велики број наших радника ради у словеначким фирмама, које опет даље добијају велике послове на њемачком тржишту, тако да ће без икаквих проблема бити настављен одлазак домаће радне снаге на инострано тржиште, прије свега у Њемачку - истакао је Павловић.

Он је нагласио да БиХ хитно треба да направи измјене у систему плата ако жели да ситуација буде промијењена.

- С једне стране имамо енормна оптерећења на плате, а с друге стране имамо двојност плата, односно оно што је званично и оно што је у коверти. Док се год систем исплате плата не уреди, имаћемо ситуацију да нам радници одлазе. Због свега тога неће доћи ни до већег повећања плата - навео је Павловић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је ситуација тренутно на домаћем тржишту нешто боља него раније када је у питању понуда радне снаге, али да не зна до када ће то бити.

- Ова ситуација са вирусом корона допринијела је томе да Европа има и рекордну незапосленост. Добар дио људи се вратио у БиХ и питање је хоће ли и када моћи да се врати у Њемачку. Због повратка људи из западне Европе код нас на домаћем тржишту је нешто боље стање што се тиче понуде радне снаге. Наравно, стручна радна снага ће увијек недостајати, али сада бројчано имамо довољно радника - навео је Тривић.

Људи из земаља западног Балкана од јануара 2016. године могу добити радну визу и доћи у Њемачку - чак и без знања њемачког језика и професионалних квалификација. Предуслов је да подносилац пријаве може показати уговор о раду с послодавцем у Њемачкој и да постоји сагласност Савезне њемачке канцеларије за запошљавање. Ова посебна регулатива требало је да престане да важи крајем децембра ове године.

Истраживања

Према истраживању Института за тржиште рада и професионално запошљавање, 58 одсто радне снаге са западног Балкана ради у Њемачкој.

Велики број радника из земаља западног Балкана, како кажу у круговима њемачке владе, запослен је у грађевинарству. Ту за сада “не постоји тренд који би указивао на смањење потребе за радном снагом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана