Нижа цијена за 21 нови лијек

Драгана Келеч
Нижа цијена за 21 нови лијек

Бањалука - На листу лијекова Фонда здравственог осигурања РС који се издају на рецепт увршћен је 21 лијек за нервни систем и повишени крвни притисак из новије генерације, а од 1. новембра они ће бити доступни свим осигураницима.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да ће љекари осигураницима од идућег мјесеца умјесто досадашњих прописивати лијекове новије генерације, јер је према оцјени струке ријеч о ефикаснијим лијековима.

Наглашавају да је на листу А увршћен лијек генеричког назива "оланзапин" који ће на тој листи бити заступљен са 14 комерцијалних назива, а овај лијек дјелује на нервни систем, односно користи се углавном код лијечења шизофреније.

На листу Б стављени су лијекови новије генерације генеричких назива "ирбесартан" и "ирбесартан са хидрохлоротиазидом" и они ће на листи бити заступљени са укупно седам комерцијалних назива, а сви су намијењени за лијечење повишеног крвног притиска.

- Лијекови новије генерације који су увршћени на листу Б умјесто старих представника ове групе лијекова ("лосартана" и "лосартана са хидрохлоротиазидом"), између осталог, имају и нешто нижу цијену па ће и осигураници за њих издвајати мање новца - истакли су у фонду.

Додали су да се процјењује да ће фонд на годишњем нивоу остварити уштеду од око 114.000 марака на тим лијековима.

Када је ријеч о листи А, поред увођења нових лијекова и даље је задржана и "стара" група лијекова за нервни систем, с тим да нови лијекови, такође, имају нешто нижу цијену.

У фонду подсјећају да за лијекове са листе А осигураници плаћају само партиципацију у износу од 10 одсто референтне цијене лијека уколико нису по неком основу ослобођени плаћања ове обавезе, док за лијекове са листе Б сви осигураници плаћају 50 одсто цијене лијека.

Друге дозе

Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС јуче је уз сагласност Министарства здравља и социјалне заштите РС донио одлуку да са листе буду повучени одређени дозни облици за поједине лијекове јер их више у тим дозама нема на тржишту, али су и даље на листи заступљени исти лијекови, само у другим дозама.

лијекови      колико плаћају осигураници

Листа А   10 одсто цијене лијека

Листа Б    50 одсто цијене лијека

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана