Ни плаћена пракса не мотивише ђаке

Јана Кезић
Ни плаћена пракса не мотивише ђаке

БАЊАЛУКА - Да ни плаћена пракса не мотивише ђаке да испеку занат потврђују послодавци из појединих грана привреде који тешко успијевају да нађу ученике који би након завршетка школовања остали да раде у њиховим погонима.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић, који је и власник предузећа “Крајина Клас” у оквиру којег послује и ланац пекара “Мања” каже да у овој години нису обезбиједили ниједног ученика за плаћену праксу.

- Иду у школу и питање је да ли их уопште интересује да када заврше школовање негдје раде. Апсолутно није нормално да дјеца која иду у школу одбијају прилике да раде у доброј фирми, и да зарађују 70 одсто плате неког радника који већ зна посао и ту ради, а то је све показатељ лошег кућног одгоја, лијености и незаинтересованости - тврди Тривић.

Како он објашњава, школе су урадиле све што су могле да обавијесте ученике, међутим, незаинтересованост ђака ипак превладава. Како истиче, постоји и друга страна, јер ђаци металских школа радо иду на праксу, а послодавци су веома задовољни.

- Неке наше анализе показују да се више од 90 одсто радника које запошљавамо није школовало за тај посао, што представља огроман износ новца који је држава улудо потрошила школујући ђаке за послове за који они неће да раде - рекао је Тривић.

Руже не цвјетају ни угоститељима који нити имају кадра нити има заинтересованих да испеку овај занат.

- Угоститељство улази у занате који изумиру. Ове године у Бањалуци уписан само један разред за смјер конобар, што је премало, јер нема шансе да 30 ученика покрије цијели град - каже члан Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” Златан Татић.

Он истиче да су тражили и помоћ града како би превазишли проблем недостатка кадра.

- Ученика у свом ресторану немам. Нити ко зове нити ко пита за праксу. Прошле године смо имали једног или два ученика, а једног смо када је завршио школу оставили да ради. Одмах је добио запослење - рекао је Татић.

Директор Пољопривредне школе Бањалука Бојан Бакал слаже се да дјеца избјегавају занате, а када је ријеч о пракси појашњава да већи дио ученика обавља праксу у самој школи.

- У првом и другом разреду се обавља практична настава у школи, гдје се упознају са основним сегментима, а већ у трећем односно ако је занимање четвртог степена обављају праксу код послодавца. Прије два дана потписан је уговор са “Тропиком”, гдје наши ученици обављају плаћену праксу за занимање месара - рекао је Бакал.

Крк

Директор Угоститељско – трговинско - туристичка школе у Бањалуци Борис Спасојевић рекао је да су ученици ове школе прије пандемије праксу обављали и на острву Крку, а за одлазак тамо владало је велико интересовање. Како додаје, у ову школску годину уписали су седам одјељења, од којег су два кулинарска техничара, два туристичка, два кувара трећег степена и једно одјељење угоститељских техничара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана