Незаконито оспорено именовање ректора

Драгана Келеч
Незаконито оспорено именовање ректора

Бањалука - Избор ректора Универзитета у Бањалуци спроведен је у мају у потпуности у складу са законом, а рок за жалбе од 30 дана одавно је завршен и од тада Сенату није стигла ниједна жалба на конкурсну процедуру.

Истакао је то јуче проректор за научно-истраживачки рад Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин коментаришући жалбу, коју је тек недавно поднио донедавни декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић, који је на изборима био трећи по броју гласова.

- Професор Поповић покренуо је оспоравање избора тек када је сазнао да га ректор Милан Матаруга неће по трећи пут именовати за декана Правног факултета. Именовање није ни могуће, јер то није по Статуту и закону - казао је Гајанин.

Поповић је, међутим, поднио жалбу просвјетној инспекцији на избор ректора, тврдећи да тај поступак није обављен у складу Статутом Универзитета у Бањалуци. Инспектори су обавили контролу и наложили Универзитету да понови избор ректора. Универзитет је одговорио улагањем жалбе на рјешење инспектора указујући да инспекција није ни надлежна да се бави тим случајем, већ да је то посао Сената Универзитета. Оправданост жалбе потврдили су и у Инспекторату РС.

- Просвјетни инспектори нису овлашћени за смјену ректора, јер је Сенат Универзитета једини орган који га бира и поставља. У складу са тим инспекција није наложила смјену ректора Универзитета у Бањалуци - саопштено је јуче из Инспектората РС.

Додали су да су инспектори обавили контролу због примједбе на право учешћа представника Високе школе унутрашњих послова у раду Сената Универзитета и броја и састава студената који учествују у саставу тог тијела и бирају ректора.

- Законом је предвиђено да Висока школа унутрашњих послова може бити у саставу Универзитета. Оно што је проузроковало нејасноће јесте одређена недореченост у самом Статуту. Високој школи унутрашњих послова у члану 3. признат је статус придруженог члана Сената, али није јасно прецизирао на који начин и у којем обиму њихов представник може учествовати у раду Сената - образложили су у Инспекторату.

Гајанин објашњава да Сенат у истом саставу ради од 2011. године и да је изабрао и претходног ректора Станка Станића, те да на ту одлуку није било примједаба.

- Универзитет сматра недопустивим да просвјетни инспектор буде стављен изнад Сената, који је највиши орган Универзитета и једини овлашћен да бира ректора - рекао је Гајанин и додао да је недопустиво да Универзитет у Бањалуци повезују и са политичким партијама или лобијима.

Гајанин каже да због неодговорних поступака појединаца Универзитет у Бањалуци трпи огромне посљедице и да се тиме срозава његов углед.

- Упркос свему, Универзитет несметано ради и нико не треба доводити у питање његово функционисање - истиче Гајанин.

Трка за ректора бањалучког Универзитета трајала је мјесецима, а поновљена су три конкурса. Матаруга је на крају за новог ректора изабран са 17 гласова.

Поповић је у прва два избора добио по три гласа, а у посљедњем два. Њему је мандат декана Правног факултета истекао 30. септембра, а на његовом челу био је од 2008. године у два мандата. Као вршилац дужности декана на његово мјесто недавно је именован Петар Кунић.

Образовању вратити образ

Предсједник Удружења наставника и сарадника Универзитета у Бањалуци Душко Вејновић казао је да образовању треба вратити образ.

- Ми имамо ректора Универзитета, Сенат и Управни одбор и све функционише у складу са законом. Вјерујем у Универзитет и да ће институције ријешити неспоразуме у складу са законом - нагласио је Вејновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана