Несташица сјеменског кромпира

nezavisne.com
Несташица сјеменског кромпира

Бањалука - Завладала је несташица сјеменског кромпира у пољопривредним апотекама у РС, а у понекој и гдје се нађе потребно је издвојити и до 20 КМ за врећу од 10 килограма.

Наиме, како су потврдили у већини пољопривредних апотека, већ данима немају ни килограм сјеменског кромпира, а прије несташице врећа сјеменског кромпира коштала је 10 КМ. Ово је забринуло оне који желе да саде ово поврће с обзиром на то да је право вријеме за те радове.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да не чуди да је дошло до несташице сјеменског кромпира зато што је почетком прољећа велика количина враћана с граница БиХ јер је била заражена, тако да је то оставило трага на наше тржиште.

"Сада и ово што би се евентуално појавило на тржишту изазива страх да би то могао бити конзумни материјал који није предвиђен као сјеменски, али само да се попуни тржиште", казао је Маринковић.

Он додаје да пољопривредни произвођачи морају бити опрезни приликом куповине сјеменског кромпира због неадекватног материјала и евентуално зараженог кромпира.

Додаје да је усљед несташице дошло до повећања цијене по килограму.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, казао је да већ десетак дана пољопривредне апотеке немају ни килограм сјеменског кромпира.

"Разлог томе је што је прошле године била мала потражња за сјеменским кромпиром и око 40 одсто мање је засађено", истиче Мастало.

Из неколико пољопривредних апотека у Бањалуци кажу да дуже од 10 дана немају ни грам сјеменског кромпира, а с њима се слажу и у пољопривредним апотекама у Приједору, гдје кажу да иначе паковање од 25 кг кошта 45 КМ, док врећица од 10 кг кошта 18 до 20 КМ.

"Иако је цијена на почетку прољећа била једна КМ по килограму, као и прошле године, због несташице принуђени смо да подигнемо цијене", кажу из пољопривредних апотека.

У Федерацији БиХ је ситуација боља што се тиче сјеменског кромпира.

"Кромпира има довољно, још се нико није жалио", казао је Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Он додаје да се цијена није мијењала у односу на прошлу годину, тако да 25 кг сјеменског кромпира кошта 33,50 КМ.

Снежана Г. из Бањалуке каже да је остала зачуђена када је на пијаци у Бањалуци чула цијену сјеменског кромпира.

"Прво сам обишла све пољопривредне апотеке и на крају сам дошла на пијацу како бих купила само двије вреће кромпира за сијање", рекла је она.

Цијена расаде

  • Парадајз: 0,35 КМ по струку
  • Паприка: 0,35 КМ по струку
  • Купус: 0,20 КМ по струку

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана