Неопходно је донијети први Закон о ОЦ “Јахорина”

ATV
Неопходно је донијети први Закон о ОЦ “Јахорина”

То што се Јахорина простире на теротирији двије општине често доводи до тога да се не зна гдје је чија надлежност када треба рјешавати одређене проблеме, што може да отежа развој олимпијске планине.

Посебно забрињава дивља градња која може да направи проблеме, конкретно, одбије туристе. 

“Најбољи примјер су нам наше комшије са Бјелашнице гдје су направили велике станбене блокове, послије тога је број туриста у великом броју опао”, рекао је Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора ОЦ “Јахорина”. 

“Желимо да комунални дио на планини, сваки детаљ буде уређен, да не окрећемо главу од таквих проблема”, навео је Дејан Љевнаић, директор ОЦ “Јахорина”.

Да би се знало ко шта ради и шта је у чијој надлежности, неопходно је донијети први Закон о ОЦ “Јахорина”. У изради треба да учествује Влада у чијем се власништву налази ОЦ, каже потпредсједница Владе Српске, Сребренка Голић, која је данас одржала састанак са менаџментом Центра и начелницима општина Пале и Трново.

“Закон о ОЦ “Јахорина” ријешиће све оне проблеме са којима се суочава ОЦ и свакако надлежан. Сва имовина која покрива надлежност Пале и Трново у власничком смислу, то и даље остаје имовина локалних заједница, општина, на чијем простору се простире ОЦ “Јахорина”, наводи Сребренка Голић, министар за просторно уређење грађевинарство и екологију РС.

Да су улагања владе у ОЦ уродила плодом увјерила се и министарка током обиласка. Руководство је данас коментарисали и тврдње да Олимпијски центар продаје плацеве на Јахорини само онима који су блиски властима. 

“Дјелимично је и тачно, права формулација би била да су највећи инвеститори људи који су на власти. Знамо да је власник најљепше виле и најљепше куће Мирко Шаровић, да је у најљепшем насељу највећа кућа у власништву Миће Мићића градоначелника Бијељине, то је истина и за нас је сваки инвеститор исти, био то Батагон или Мирко Шаровић, свако је овдје добро дошао”, наводи Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора ОЦ “Јахорина”.

Цијене вила и кућа могле би знатно да порасту, јер се Јахорина гондолом повезује са Источним Новим Сарајевом. Још једна инвестиција је и постављање расвјете на планини. То ће радити фирма из Србије која има своје представништво на Палама а којој недостаје радника. Министарка је данас посјетила и ту компанију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана