Neophodno je donijeti prvi Zakon o OC “Jahorina”

ATV
Neophodno je donijeti prvi Zakon o OC “Jahorina”

To što se Jahorina prostire na terotiriji dvije opštine često dovodi do toga da se ne zna gdje je čija nadležnost kada treba rješavati određene probleme, što može da oteža razvoj olimpijske planine.

Posebno zabrinjava divlja gradnja koja može da napravi probleme, konkretno, odbije turiste. 

“Najbolji primjer su nam naše komšije sa Bjelašnice gdje su napravili velike stanbene blokove, poslije toga je broj turista u velikom broju opao”, rekao je Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina”. 

“Želimo da komunalni dio na planini, svaki detalj bude uređen, da ne okrećemo glavu od takvih problema”, naveo je Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”.

Da bi se znalo ko šta radi i šta je u čijoj nadležnosti, neophodno je donijeti prvi Zakon o OC “Jahorina”. U izradi treba da učestvuje Vlada u čijem se vlasništvu nalazi OC, kaže potpredsjednica Vlade Srpske, Srebrenka Golić, koja je danas održala sastanak sa menadžmentom Centra i načelnicima opština Pale i Trnovo.

“Zakon o OC “Jahorina” riješiće sve one probleme sa kojima se suočava OC i svakako nadležan. Sva imovina koja pokriva nadležnost Pale i Trnovo u vlasničkom smislu, to i dalje ostaje imovina lokalnih zajednica, opština, na čijem prostoru se prostire OC “Jahorina”, navodi Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS.

Da su ulaganja vlade u OC urodila plodom uvjerila se i ministarka tokom obilaska. Rukovodstvo je danas komentarisali i tvrdnje da Olimpijski centar prodaje placeve na Jahorini samo onima koji su bliski vlastima. 

“Djelimično je i tačno, prava formulacija bi bila da su najveći investitori ljudi koji su na vlasti. Znamo da je vlasnik najljepše vile i najljepše kuće Mirko Šarović, da je u najljepšem naselju najveća kuća u vlasništvu Miće Mićića gradonačelnika Bijeljine, to je istina i za nas je svaki investitor isti, bio to Batagon ili Mirko Šarović, svako je ovdje dobro došao”, navodi Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC “Jahorina”.

Cijene vila i kuća mogle bi znatno da porastu, jer se Jahorina gondolom povezuje sa Istočnim Novim Sarajevom. Još jedna investicija je i postavljanje rasvjete na planini. To će raditi firma iz Srbije koja ima svoje predstavništvo na Palama a kojoj nedostaje radnika. Ministarka je danas posjetila i tu kompaniju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana