Необични разлози осуђеника за одгађање одласка у затвор: Решетке на чекању због кума и славе

Данијела Стоканић
Необични разлози осуђеника за одгађање одласка у затвор: Решетке на чекању због кума и славе

Бањалука - Чекање кума из иностранства, вјенчање за неколико мјесеци, принова у породици, крсна слава, испит, те радови у пољу само су неки од разлога које су осуђеници наводили у молбама судовима широм Српске за одгађање одласка у затвор.

Законског права да затраже одгађање извршења затворске казне одриче се мало који осуђеник, што потврђују и подаци основних судова.

У Основном суду Бањалука истакли су да мјесечно добију око 40 предмета за извршење затворске казне, од чега трећина осуђених поднесе молбу да би одгодили почетак њеног издржавања. Додали су да као разлоге најчешће наводе своју или болест члана породице.

- Зна да се деси да осуђени тражи одгађање затворске казне из необичних разлога. У молби једног осуђеника стајало је да чека кума из иностранства који ће му платити новчану казну. Било је и оних који су суд молили да сачека са извршењем казне док се не ожене за неколико мјесеци или прославе крсну славу - казали су у бањалучком Основном суду.

На адресу Основног суда Мркоњић Град лани је стигло 11 молби за одгађање извршења затворске казне, једна више у односу на годину раније.

- Разлози због којих најчешће траже да буде одгођен одлазак у затвор су пољски или сезонски радови, као и то што у породици нема других чланова способних за рад, нити се због слабог имовинског стања и других оправданих разлога може ангажовати неко други за обављање ових послова - казали су у Основном суду Мркоњић Град и додали да не постоји одредба која забрањује осуђеним лицима да молбу подносе више пута.

У Основном суду у Приједору лани је стигла 21 молба за одгађање одласка у затвор, док их је годину раније било дупло више.

- Разлози су различити, али у случајевима када се одобравају они су предвиђени одредбама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција РС - истакли су у овом суду.

У Основном суду у Зворнику, гдје је прошле године стигла 21 оваква молба, рекли су да осуђеници најчешће као разлоге за одгађање затворске казне наводе болест или завршетак сезонских радова.

Да ни осуђена лица са подручја Дервенте у затвор не иду "из прве" потврђује и податак локалног Основног суда, који је лани добио осам молби за одгађање извршења казне затвора, двије мање него 2016. године.

- Најчешћи разлози који осуђена лица наводе у овим молбама су здравствене или социјално-финансијске природе. Код овог суда осуђено лице је највише два пута тражило одгађање наведене кривичне санкције - казали су у Основном суду Дервента.

Одгађање

У Закону о извршењу кривичних и прекршајних санкција РС наведено је да се молбе осуђеника за одгађање одласка у затвор уважавају у неколико случајева, између осталог, ако је оболио од теже акутне болести. Осуђеник ће остати дуже на слободи и у случају смрти или тешке болести члана породице, као и због завршетка школовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана