Нелегални објекти још увијек на леду

Данијела Стоканић
Нелегални објекти још увијек на леду

Бањалука - У већини градова и општина у Републици Српској још се не предузимају никакве мјере против власника нелегалних објеката, а представници локалних заједница чекају инструкције Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о даљим корацима.

Посљедњег дана 2016. године истекао је рок за легализацију бесправно изграђених објеката, којих је према процјенама Министарства у РС било око 80.000. Тек за половину њих поднесен је захтјев за озакоњење. Иако је прошло пет мјесеци од истека рока за легализацију, судбина дивљих објеката и даље није позната. У Министарству за просторно уређење казали су да припремају приједлог измјена Закона о уређењу простора и грађењу РС, а у том поступку требало би да се искристалише шта чека грађевине за које није поднесен захтјев за легализацију.

У Министарству наводе да би приједлог овог закона, према програму рада Народне скупштине РС, пред посланицима требало да се нађе у четвртом кварталу ове године. Поред тога, надлежни не крију незадовољство што упркос бројним олакшицама, како у погледу обима обавезне документације, тако и у погледу цијене, многи власници нису предали захтјев за легализацију.

- Првобитним законом било је прописано да грађани плаћају јединствену накнаду за легализацију, која је била изузетно повољна и чија висина је зависила од величине објекта - рекли су у Министарству, додајући да је било довољно да власници бесправно саграђених објеката до краја године поднесу само захтјев, а да се прописана документација и докази прибављају у току поступка.

- Међутим, ни то није дало резултате које смо очекивали - нагласили су Министарству.

Иако се могу похвалити са највише поднесених захтјева за легализацију у односу на број бесправно изграђених објеката, у Градској управи Бањалука истичу да би било добро власницима дати још једну прилику за легализацију.

- Рушења нелегалних објеката на подручју Бањалуке још није било. Међутим, власници таквих објеката у будућности могу имати проблема, посебно кад су у питању комшијски спорови - рекли су у Градској управи Бањалука.

Рушења бесправно изграђених објеката још није било ни на подручју Козарске Дубице, гдје је у односу на број бесправно изграђених објеката захтјеве за легализацију поднијело нешто  више од три одсто власника. Према ријечима начелника ове општине Раденка Рељића, надлежне службе, као и у већини дијелова Српске, чекају да виде шта ће урадити друге локалне заједнице.

Чекају нову шансу

Међу бројним грађанима који чекају нову шансу за легализацију својих грађевина је и Бањалучанин Миленко Свјетлановић. Он, како каже, због пословних обавеза лани није стигао да преда захтјев за легализацију.

- Прибавио сам сву документацију и таман кад је требало да предам захтјев, у децембру прошле године, словеначка фирма за коју радим послала ме је на терен у Њемачку. Слагао бих кад бих сада рекао да ме није страх да ћу остати без куће, због које сам се много чега у животу одрекао - рекао је Свјетлановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана