Наредних дана температуре и до минус 12 степени

Anadolija
Наредних дана температуре и до минус 12 степени

Најнижа јутарња температура, према подацима Федералног хидрометеорлошког завода (ФХМЗБиХ), забиљежена је на Бјелашници и то минус 11, а највиша у Неуму десет степени Целзијуса.

“Данас ће у БиХ преовладавати облачно вријеме са снијегом и сусњежицом. Послије подне и у вечерњим сатима падавине постепено слабе и престају. У Херцеговини облачно, уз дјелимично разведравање послијеподне. Дневне температуре од минус три до три, на југу од седам до 11 степени”, наведено је из ФХМЗ БиХ.

У четвртак се у Херцеговини и на југозападу БиХ очекује претежно ведро вријеме, а у остатку БиХ претежно облачно вријеме. Јутарње температуре од минус седам до минус два, на југу од један до пет, а дневне од минус два до четири, на југу од шест до 11.

Претежно облачно и магловито вријеме очекује се и у петак у централним, источним и сјеверозападним подручјима Босне, а у остатку БиХ претежно сунчано. Током дана постепено наоблачење са запада. Јутарње температуре од минус осам до минус два, на планинама до минус 12, на југу од минус један до четири, а дневне од минус два до четири, на југу од седам до 12 степени Целзијуса.

Првог дана викенда очекује се претежно облачно вријеме, а током дана слаба киша или сусњежица је могућа на крајњем сјеверозападу БиХ. Јутарње температуре од минус пет до нула, на југу од четири до девет, а дневне од један до шест, на југу од осам до 13 степени.

Облачно вријеме у БиХ очекује се и у недјељу. У вечерњим сатима киша се очекује у Херцеговини, на западу, југозападу и сјеверозападу Босне. Јутарње температуре од минус пет до нула, на југу од два до седам, а дневне од два до осам, на југу од девет до 13 степени.

Због угаженог снијега на коловозу јутрос се спорије саобраћа на дионицама у вишим планинским предјелима, саопћено је из Босанскохерцеговачког ауто-мото клуба (БИХАМК).

Издвајају путне правце Семизовац-Олово-Кладањ, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље, Ливно-Купрес, Ливно-Гламоч-Мркоњић Град, Кључ-Босански Петровац-Бихаћ и Босански Петровац-Дрвар. На дионицама у јужним и југозападним крајевима пуше јак вјетар који мјестимично ствара снијежне наносе.

На осталим дионицама коловоз је мокар, а због ниске температуре упозоравају на могућу поледицу.

Из БИХАМК-а посебно издвајају путеве у вишим предјелима, као и мостове, вијадукте и прилазе тунелима. Ситнији одрони земље или камења могући су у усјецима, као и на планинским превојима. Екипе путне службе интервенишу на свим дионицама гдје је то неопходно. Возачима на свим путним правцима савјетују опрезну вожњу, прилагођену условима на путу.

Подсјећају да је на снази законска одредба о обавезном посједовању зимске опреме.

На граничним прелазима нема дужих задржавања. Због радова у Хрватској и даље је затворен ГП Нови-Двор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана