Највише плате у финансијским организацијама

Срна
Највише плате у финансијским организацијама

Бањалука - Највише просјечне нето плате у априлу у Републици Српској исплаћене су у финансијским организацијама, у износу од 1.267 КМ, и биле су незнатно мање у поређењу са мартовским, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Ниске просјечне нето плате у априлу ове године имали су запослени у области умјетности, забаве и рекреације 551 КМ, у угоститељству 574 КМ, затим у трговини 606 КМ, те у прерађивачкој индустрији 615 КМ, а које су покривале трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29 до 33 одсто.

Најниже плате у Српској исплаћене су у административним и помоћним услужним дјелатностима 510, те у грађевинарству 528 КМ.

Синдикална потрошачка корпа у априлу ове године за четворочлану породицу у Републици Српској коштала је око 1.850 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у износу од 835 КМ покривала са око 45 одсто.

"Иако су укупне потрошачке цијене у априлу у односу на март ове године биле мање за 1,1 одсто, куповна моћ радника је на веома ниском нивоу, тако да многи са својим ниским платама не могу набавити ни основне животне намирнице за своју породицу", наводи се у саопштењу Савеза синдиката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана