Најугроженији морају добити више новца

Милијана Латиновић
Најугроженији морају добити више новца

Бањалука - Систем социјалне заштите у Републици Српској налази се пред озбиљном реформом како би се на терену омогућила боља и праведнија расподјела социјалних давања на које имају право многи становници.

Систем социјалне заштите обухвата пензије, накнаде за борачке категорије, социјалну помоћ, дјечију заштиту и друга издвајања, а досадашње анализе показале су да је постојећи систем недовољно развијен.

Таква ситуација је довела до тога да се социјалне накнаде исплаћују корисницима на основу статуса у друштву, а не на основу стварних потреба, што би требало да буде промијењено у наредном периоду тако да потребе кориснике буду основ за остваривање права.

Планирана реформа система социјалне заштите уврштена је у Нацрт програма економских реформи Владе Српске од 2019. до 2021. године. У том документу је истакнуто да је тренутни систем социјалне заштите посљедица лошег “циљања” социјалних давања, због чега се корисници који имају веће потребе веома често жале да накнаде нису довољне да подмире њихове потребе. Кључне мјере Владе РС ће, како произилази из плана, бити усмјерене на побољшање “циљања” социјалних давања.

-  Циљ је да се социјалне накнаде заснују на потребама, а не на статусу и припадности појединој категорији друштва. На тај начин могуће је унаприједити систем и повећати накнаде корисницима. Тиме би систем социјалних давања постао ефикаснији и ефективнији - наведено је у документу.

Да је систем социјалне заштите одавно зрео за измјене потврђују и у удружењима која окупљају чланове који остварују право на накнаде из ове области.

Предсједник Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце” у Палама Миленко Вујиновић каже за “Глас Српске” да је неопходно мијењати и систем социјалних услуга.

- Новчане накнаде јесу један вид заштите и значајне су за оне који их примају, али би још значајније било успоставити бољи систем социјалних услуга. Много тога што је наведено у закону немогуће је спровести у пракси. Морао би се наш глас много гласније чути приликом доношења тих правилника и закона, јер када би систем уредили на основу стварних потреба корисника сигурно би живот многих био лакши - рекао је Вујиновић.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже за “Глас Српске” да је већ годинама евидентно да се социјалне накнаде не додјељују на основу стварних потреба.

- Реформа социјалног система је пожељна и потребна. Много је аномалија у нашем друштву. Направили смо у прошлости лоша рјешења и нисмо на вријеме “увјеравали” раднике да ће што дуже буду радили и више издвајали имати већу пензију. Сада покушавамо исправљати “криве Дрине”. Пропуста има и са пензионисањем бораца и све се то одражава и на новчана издвајања за све нас - рекао је Ракуљ.

Да су програми социјалне заштите које примјењују Српска и БиХ неефикасни, потврдила је и студија “Социјални трансфери у БиХ - шта сиромашни грађани имају од њих” коју је прије двије године израдио Центар за истраживање и студије “Геа” из Бањалуке. У том документу наведено је да износ свих социјалних трансфера, који обухватају пензије, накнаде за борачке категорије, социјалну помоћ, цивилне инвалиде, дјечију заштиту и друга издвајања, годишње у БиХ прелази четири милијарде марака. Међутим, студија је показала да само нешто више од 15 одсто тог новца добија најсиромашнија петина становништва, док више од 25 одсто одлази у руке најбогатије петине.

Буџет

У буџету РС за текућу годину 54,43 одсто планираних расхода односи се на систем социјалне заштите. Највише новца у том сегменту, 1,04 милијарде марака, односи се на пензије, док је скоро 160 милиона КМ планирано за инвалиднине. Нешто мање од 60 милиона КМ планирано је за здравствено осигурање незапослених, а 56,6 милиона КМ за борачки додатак. За суфинансирање права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица предвиђено је 22 милиона, а за рјешавање проблеме избјеглица и расељених нешто мање од девет милиона КМ. За матерински додатак за незапослене мајке буџетом је планирано осам милиона КМ.

*Динамика реализације мјера Владе РС у систему социјалне заштите

2019. - “мапирати” сва социјалних давања у РС

2020. - израдити регистар социјалних давања и анализу тих давања

2021. - прелазак са статусно засноване подршке на ону засновану на потребама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана