Најбоље позиционирани универзитети из земаља региона

Драгана Келеч
Најбоље позиционирани универзитети из земаља региона

Бањалука - Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву, према најновијем истраживању "Вебометрикса", на зачељу су у конкуренцији високошколских установа у региону које им бјеже и по неколико хиљада мјеста.

Јавни истраживачки центар "Вебометрикс" из Шпаније, који дјелује при Вијећу за научна истраживања, креира листу најбољих универзитета у свијету сваке године. Главни критеријуми су географска величина универзитета, присутност у академском свијету, објављени научни радови и број академских радника унутар универзитета, популарност и број улазака на сајт те утицај интернет страна факултета.

Универзитет у Бањалуци је пао за 164 позиције у односу на претходну годину, док је Универзитет у Источном Сарајеву напредовао за 1.510 позиција, али је и даље готово дупло слабије рангиран од бањалучког. Бањалучки Универзитет у конкуренцији 12.000 рангираних свјетских универзитета заузео је 5.141. мјесто, а Универзитет у Источном Сарајеву се налази на 9.438. позицији. Када су у питању високошколске установе у БиХ, најбоље је пласиран Универзитет у Сарајеву, који је тај статус држао и претходне године.

Проректор за истраживање, науку и развој Универзитета у Источном Сарајеву Стеван Трбојевић каже да је за "Вебометрикс" један од најважнијих критеријума посјећеност сајта универзитета, што је ипак једна од новина на Универзитету у Источном Сарајеву.

- Тек у посљедњих неколико година наш универзитет има свој сајт, за разлику од Универзитета у Сарајеву који дуже траје и има више података, па и бољи рејтинг. Ипак, сваке године идемо 1.000 мјеста напријед, што је огроман помак - казао је Трбојевић и истакао да велики проблем представља то што се готово ништа не издваја за рад на унапређењу сајтова универзитета.

У Унији студената РС истичу да факултети морају бити ажурнији и активнији ако желе боље позиције.

- На неким сајтовима подаци су стари и по пет-шест година. Предлажемо да се укину сајтови факултета и да буде креиран један модернизован сајт Универзитета, како би посјећеност била већа - истакао је потпредсједник Уније студената РС Предраг Говедарица.

Циљ истраживања

Циљ ове врсте рангирања је, како истичу у истраживачком центру "Вебометрикс", повећање присуства академских и истраживачких установа на интернету и промовисање слободног приступа резултатима научног истраживања

Најбоље позиционирани универзитети из земље и региона

Универзитет у Љубљани 168.

Универзитет у Загребу 437.

Универзитет у Београду  478.

Универзитет у Новом Саду  1.031.

Универзитет у Нишу 1.236.

Универзитет у Скопљу 1.347.

Универзитет у Ријеци 1.728.

Универзитет у Сарајеву  1.983.

"Јосип Јурај универзитет" у Осијеку 2.123.

Универзитет у Зеници  3.270.

Универзитет Црне Горе 3.235.

Интернационални Бурч универзитет Сарајево 3.962.

Универзитет Епока - Албанија 4.202.

Универзитет у Бањалуци 5.141.

Универзитет у И. Сарајеву 9.438.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана