На помолу крај бившег гиганта Трудбеник - ФПА

Жељка Кокот
На помолу крај бившег гиганта Трудбеник - ФПА

Добој - Дугогодишње пословање са губитком гурнуло је фабрику пнеуматских алата "Трудбеник - ФПА" из Добоја у потпуну несолвентност и неликвидност па ће она неминовно отићи у стечај.

Окружни привредни суд у Добоју је 9. септембра покренуо предстечајни поступак у "Трудбенику - ФПА", а за привременог управника именован је Лазо Ђурђевић. Након увида у приходе и расходе, Ђурђевић је утврдио да обављање производног процеса штети стечајној маси фирме и наредио привремени прекид производње. На извјештајном рочишту, одржаном 14. октобра, Ђурђевић је стечајном судији предочио да је "Трудбеник - ФПА" посљедње три године пословао негативно и да је акумулирани губитак у пословању на дан отварања предстечајног поступка достигао 1,85 милиона КМ.

Некадашњи добојски гигант је у 2013. години остварио губитак од 200.936 КМ, а у 2014. је укњижен минус од 177.056 КМ. Негативно пословање је настављено и лани, када је фирма укњижила нето губитак од 156.045 КМ, а ништа боља није била ситуација ни у овој години, у којој је фирма већ остварила минус од 90.984 КМ.

Ђурђевић је у извјештају навео да је покривеност расхода приходима у 2013. години износила 57 одсто, у 2014. је била 56 одсто, а у прошлој и овој години само 60, односно 61 одсто. Укупна вриједност имовине "Трудбеника - ФПА" износила је на дан отварања предстечајног поступка 3,59 милиона КМ, али позајмљена средства у њој имају удио од чак 73 одсто. Вриједност властитих средстава смањена је за 30 одсто од краја 2013. године до дана отварања предстечајног поступка, док је вриједност позајмљених средстава у истом периоду расла за 12,8 одсто, што јасно указује на смањење коефицијента ликвидности фирме.

Додатни проблеми су неријешени имовинско-правни односи, јер је главнина непокретне имовине фирме укњижена на матично предузеће "Трудбеник" па стална имовина фирме без спорних некретнина износи свега 29.195 КМ. Структура и вриједност обртне имовине је такође дискутабилна, а чине је залихе вриједне 1,12 милиона марака и краткорочна потраживања, пласмани и готовина у износу од 72.091 КМ, који се углавном односе на ненаплатива потраживања од купаца. Вриједност залиха од 2013. до 9. септембра ове године већа је 7,96 пута од прихода, а стечајни управник сматра да је ријеч о залихама готових производа које је готово немогуће уновчити због упитног квалитета и конкурентности.

- Иако је покретна имовина спорна, дио опреме под теретом, а добар дио залиха некурентан, сматрам да фирма има довољно слободне покретне имовине, чијим би се уновчењем могла обезбиједити средства за покриће трошкова стечајног поступка - наведено је у извјештају стечајног управника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана