На љетовање са картицом и мало кеша

Анита Јанковић
На љетовање са картицом и мало кеша

Бањалука - Сезона годишњих одмора у пуном је јеку, а осим узбуђења грађанима често може донијети и главобољу због украденог новчаника, па банкари савјетују да је боље на пут кренути са платном картицом и мало готовине.

Неколико дана одмора за многе грађане буде испуњено бригом о томе гдје су оставили новчаник, хоће ли им неко украсти новац, да ли ће неко открити тајно скровиште у ком су заташкали паре. Како би ова брига била избјегнута банкари тврде да предност треба дати платним картицама у односу на готов новац.

- Плаћање картицама далеко је сигурније јер грађани не морају носити гомилу кеша и тако ризиковати да их неко нападне и отме новац. Чак и ако се деси да им новчаник са платном картицом буде украден довољно је да позову матичну банку и затраже блокаду картице - рекао је портпарол Хипо Алпе Адриа банке Ненад Бадњар.

Он је истакао да су приликом употребе картице евентуалне замке минималне јер за сваку трансакцију клијенти добију извод на основу којег могу пратити евиденцију трошкова.

Клијенти Хипо банке који користе Хипо виза електронске картице приликом љетовања у Србији, Црној Гори и Хрватској не плаћају накнаду уколико подижу готовину или провјеравају стање рачуна на банкоматима сестринских банака Аддико. 

- Они који одлазе у иностранство и тамо плаћају робу и услуге нашом кратицом биће им наплаћена провизија која се у просјеку креће од један до два одсто - упозорио је Бадњар. 

Ниво безбједности платних картица у Новој банци додатно је подигнут спровођењем пројекта "Сигурне и осигуране картице Нове банке" којим су све врсте платних картица ове банке осигуране од стране осигуравајуће куће.

- У зависности од врсте картице разликују се износи покрића и ризици који су покривени осигурањем по платној картици. Осигурање покрива и накнаде трошкова израде изгубљених личних докумената, те накнаду трошкова израде изгубљене или украдене картице - рекли су у Новој банци.

Додали су да је за кориснике Маестро дебитних картица њихове банке плаћање робе и услуга у БиХ и иностранству без накнада, док се за остале картице наплаћује накнада у иностранству.

- Подизање готовине је без накнаде уколико се обавља на банкоматима Нове банке, док се за подизање готовине на банкоматима других банака унутар и ван БиХ наплаћује накнада од два и по до три одсто у зависности од врсте картице - прецизирали су у Новој банци.

Злоупотреба

Банкари истичу да су могућности за злоупотребу платних картица врло мале уколико се корисници придржавају савјета за сигурно коришћење. 

- Неопходно је да корисник зна напамет свој пин код и чува га у тајности, да не одговара ни на какве е-маил поруке које су, наводно, од VISA или MasterCard-а. Нипошто не смију да попуњавају обрасце с детаљним подацима о картици, броју рачуна или стања на рачуну - рекли су у Новој банци.

Прије поласка на љетовање потребно

- провјерити датум истека картице

- колико новца има на картици

- записати број телефона банке у случају блокаде картице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана