На бироу хиљаде, а радника нема

Анита Јанковић Речевић
На бироу хиљаде, а радника нема

БАЊАЛУКА - Иако на евиденцији незапослених у Српској има хиљаде радника разних профила, чак и оних за које поједина предузећа траже радне дозволе за увоз из иностранства, послодавци кажу да се бироима и не обраћају јер сматрају да тамо нема адекватног кадра који заиста жели да ради.

Према подацима Завода за запошљавање РС, на крају септембра ове године било је 66.504 незапослених, од чега 52.007 њих са одређеном стручном спремом, а 13.497 без икаквог занимања. Активних тражилаца посла само са трећим степеном стручне спреме на крају септембра било је 21.211, од чега угоститеља, за којима у љетним мјесецима влада јагма, 2.193.

Незапослених са дипломом из металске струке било је 3.917, текстилаца 1.393, а грађевинара 509.

Иако су ти бројеви јасни, пословна заједница тврди да радника у угоститељству, металској струци, грађевини нема ни за лијека.

Зашто послодавци не ангажују незапослене са бироа, предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС Златан Татић признаје да нема објашњење.

- Са Заводом немамо сарадњу и заиста им се не обраћамо када имамо потребу за додатним запошљавањем. Зашто, не знам. Сматрам да ти статистички подаци у 90 одсто случајева нису тачни и да ти радници постоје само на папиру јер љетос конобара није било могуће наћи. Сада је ситуација нешто боља јер су се вратили они који су радили на мору, с тим да ће они, чим зима прође, опет отићи на приморје - прича Татић за “Глас”.

Упркос честој потреби за ангажманом додатних радника, помоћ Завода нису тражили ни у металској фирми “Винекс-М” из Челинца.

- До нових радника долазимо углавном тако што задржимо ученике који су код нас обављали праксу. Тренутно нам треба један стругар, али нисмо се обраћали Заводу. Сматрам да се добри мајстори не могу наћи на њиховој евиденцији. Онај ко зна посао не може бити незапослен јер тренутно влада велика потражња за адекватним кадром - категоричан је директор поменуте фирме Далибор Џомбић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић сматра да један дио оних који се налазе на бироима ради на црно, било у некој фирми или за себе, да други уопште не желе радити, а трећи се не проналазе у звању за које су се школовали.   

- Нема више ниједне гране привреде којој не недостаје адекватна радна снага и скоро па је немогуће да привреда вапи за одређеним занимањем, а да неко с тим профилом чека на бироу. Бројна предузећа имају константно отворене конкурсе и ако је неко активан тражилац посла, логично је да би се и јавио на њих, што се не дешава. То је доказ да ти људи не желе да раде или су ангажовани на црно - прича Благојевић за “Глас”. 

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић не спори да у Српској на једној страни постоји суфицит одређених занимања, а на другој дефицит, али наглашава и да послодавци имају предрасуде.

- Зашто послодавци сами траже раднике иако је наш посао да посредујемо, не знам. Имамо ситуације да нам се одређене фирме обраћају са захтјевом за радне дозволе странцима, а да претходно уопште нису тражили радну снагу коју ми имамо на евиденцији - тврди Вујичић.

Причу да су људи фиктивно на евиденцији незапослених, Вујичић сматра нелогичном.

- Ми се више не бавимо здравственим осигурањем и не видим зашто би неко био на бироу ако стварно не тражи посао. Не видим какве то посебне бенефите може остварити ако је на нашој евиденцији, а да то није проналазак посла - категоричан је Вујичић. 

Друштвене мреже

Златан Татић додаје до до нових радника већином долазе преко вибер група и огласа које објављују на “Фејсбуку” и “Инстаграму”.

- Испоставило се да је то најједноставнији и најбржи начин да пронађемо људе. Затечен сам тим податком да је угоститеља трећег степена више од 2.000 на бироу - казује Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана