Модерни студији и пракса пуне амфитеатре

Данијела Стоканић
Модерни студији и пракса пуне амфитеатре

Бањалука - Трећу шансу да колико-толико попуне полупразне амфитеатре јавни факултети у РС имаће од понедјељка, а стручњаци истичу да упоредо са уписом бруцоша треба почети са модернизацијом студијских програма, те се коначно окренути пракси и личном развоју студената.

Послије два уписна рока на јавним факултетима широм Српске слободно је још око 2.000 мјеста, а у трећем покушају многи смјерови бориће се да не буду укинути. Највећи број непопуњених мјеста до сада, према ријечима челних људи универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, захтијева озбиљну анализу свих надлежних институција за образовање, те конкретне потезе.

Помоћница министра за високо образовање РС Радмила Пејић каже да високошколске установе морају модернизовати постојеће студијске програме и повезати их са тржиштем рада.

- На тај начин факултети могу да заинтересују студенте да уписују студијске програме уз помоћ којих ће лакше доћи до посла. То су најчешће студијски програми из области природних, техничких наука и инжењерства, као и струковни студијски програми, којих тренутно имамо јако мало - казала је Пејићева, која истиче да треба имати у виду велики број високошколских установа које се боре за сваког студента.

- Имамо два јавна универзитета и двије високе школе, као и седам приватних универзитета и 11 високих школа. На све те високошколске установе се мора распоредити 7.000 свршених средњошколаца, које очекујемо да се пријаве на сва три уписна рока - казала је Пејићева.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа РС Мирослав Бобрек истакао је да су промјене на јавним универзитетима у РС, који и даље раде по застарјелим системима, пријеко потребне.

- Универзитети треба да понуде оне студијске програме који су атрактивни и дају шансу младим људима да унаприједе своју каријеру. Нажалост, универзитети код нас и даље креирају студијске програме на концептима науке, истраживачког рада са значајним удјелом теоретских дисциплина, који су удаљени од практичног приступа - казао је Бобрек.

Он истиче да је на нивоу универзитета неопходна и боља сарадња, те креирање и реализација студијских програма заједно са студентима, узимајући у обзир и њихове захтјеве ради постизања веће флексибилности.

Струковне студије

Бобрек додаје да многи савремени универзитети знатно улажу у лични развој студената, што није случај код нас.

- Иако у Закону о високом образовању РС постоји могућност креирања струковних студија, немамо примјер универзитета који се понудио за лиценцирање и имплементацију струковних студија. Такав приступ би сигурно повећао број уписаних студената - казао је Бобрек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана