Мљекари стуб пољопривреде

Милијана Латиновић
Мљекари стуб пољопривреде

Бањалука - Производња млијека у Српској је покретач развоја сточарства, а у прва три квартала ове године са фарми је изашло 80 милиона литара млијека.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је системом откупа млијека обухваћено око 4.600 произвођача.

- Од почетка године је регистровано 1.167 сабирних мјеста за откуп млијека, а регистровани су произвођачи који редовно контролишу квалитет млијека - рекли су у Министарству.

Инспекција Канцеларије Европске уније за храну и ветеринарство (ФВО) посјетила је РС, а једна од инструкција произашла из контроле је да Министарство пољопривреде мора континуирано пратити и контролисати производњу млијека.

- Ланац контроле производње и прераде млијека врши се од пољопривредног имања до прерађивача, односно мљекаре. У току мјесеца просјечно буду обављене 10.192 анализе сировог млијека и обухватају минимално два узорка по произвођачу - додали су у Министарству, подсјетивши да је лани ступио на снагу Правилник о условима за рад сабирних мјеста и Правилник о квалитету свјежег сировог млијека и условима за рад овлашћене лабораторије, чиме је заокружен систем контроле производње млијека у РС.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић истиче да су произвођачи свјесни да је добар квалитет млијека једино оружје за борбу на тржишту.

- Министарство пољопривреде је протеклих година много уложило у едукацију произвођача и вјерујем да је млијеко произведено у РС високог квалитета, што су потврдиле и бројне инспекције - казао је Николић и подвукао да је опстанак мљекарске производње условљен добром координацијом између произвођача и институција.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије" Саво Бакајлић каже да се 70 одсто пољопривредника у Семберији бави производњом млијека као осовном дјелатношћу.

- Музна грла у просјеку дају 20 литара млијека дневно, а произвођачи углавном узгајају од пет до 15 крава на имању - рекао је Бакајлић и додао да је премија за млијеко екстракласе 30 фенинга по литру и да су мљекарима за ову годину исплаћене премије за прва три мјесеца.

Грло даје 12 литара млијека

У Министарству пољопривреде истичу да је лани у Српској произведено 103,15 милиона литара млијека на око 5.163 пољопривредна имања и од просјечно 27.692 музна грла.

- Просјечна млијечност на имањима која се баве производњом млијека је 12 литара млијека по грлу - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана