Млади прикупили драгоцјену течност

М.Л.
Млади прикупили драгоцјену течност

Бањалука - У оквиру хуманитарне акције "Даруј за живот", која је јуче одржана у пет општина РС, прикупљено је 79 доза крви, а највећи одзив забиљежен је у Палама и Бањалуци.

Иако је било много више оних који су жељели да дарују крв, то ипак нису могли да учине због здравствених тегоба. Из Дома здравља Пале истичу да је крв дало 33 младих и да се због велике заинтересованости акција наставља 11. новембра. Из Завода за трансфузијску медицину РС истичу да су у Бањалуци прикупљене 32 дозе крви.

Потпредсједник Омладинског савјета РС Радомир Јеркић је рекао да је акција одржана у пет градова Српске.

- У Требињу је акција отказана, док у Бјељини од пријављених омладинаца нико није могао да даје крв. Генерално, ми смо задовољни одзивом - рекао је Јеркић.

Најмањи одзив је забиљежен у Фочи, гдје су само четири члана Омладинског савјета дала крв.

Директор Завода за трансфузијску медицину РС Гордана Гузијан је истакла да су резерве крви увијек потребне, као и да се у болницама у РС свакодневно троше разне компоненте које се прикупљају и припремају од крви коју су даровали добровољни даваоци. Предсједник Европског студентског форума Бањалука Данијела Топић изразила је задовољство што је први пут дала крв.

- Сматрам да 30 минута које одвојимо да дамо крв нама не значи ништа, а та доза некоме може да спаси живот - рекла је Топићева.

Залихе

Да би се задовољиле потребе лијечења пацијената, у РС би било потребно 30 добровољних давалаца на сваких 1.000 становника, што у суштини значи да би три одсто популације требало да дарује крв једном у току године да бисмо на располагању имали довољне залихе крви.

Из Завода за трансфузијску медицину РС истичу да је тренутно тај проценат 1,98 одсто па се зато повремено јављају проблеми у обезбјеђивању довољних залиха крви.

М. Л.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана