Милица Матијевић, в.д. главног републичког здравственог инспектора: Више нема случајних пропуста, појединци свјесно крше мјере

Данијела Бајић
Милица Матијевић, в.д. главног републичког здравственог инспектора: Више нема случајних пропуста, појединци свјесно крше мјере

Неповољна епидемиолошка ситуација нам не оставља простора да успоримо са радом. С обзиром на то да је тренутно обустављен рад одређених објеката, наша обавеза је да држимо под надзором оне који могу радити, како не би дошло до нарушавања прописаних мјера.

Рекла је ово у интервјуу за “Глас Српске” вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић.

- Интензивна контрола поштовања епидемиолошких мјера и даље је у фокусу дјеловања инспекцијских органа - истакла је Матијевићева.

ГЛАС: Можемо ли сумирати основне податке о контроли поштовања епидемиолошких мјера?

МАТИЈЕВИЋ: У протеклих годину дана извршено је укупно 54.159 инспекцијских контрола, у којима је у 872 случаја утврђено кршење мјера. Изречене су казне од 1.087.000 КМ, док је за 71 објекат изречена мјера привремене забране рада. Када анализирамо број извршених контрола и број контрола са неправилностима, можемо генерално рећи да су привредни субјекти показали спремност за сарадњу и прихватање мјера којих треба да се придржавају у раду. Међутим, проблем представљају неодговорни појединци који нису довољно озбиљно схватили ову ситуацију и који својим понашањем угрожавају здравље становништва, али и рад пословних субјеката који поштују мјере.

ГЛАС: Да ли је било случајева да више пута кажњавате истог субјекта због кршења епидемиолошких мјера?

МАТИЈЕВИЋ: С обзиром на то да говоримо о мјерама које се спроводе већ годину дана, сматрам да је за нас као друштво разочаравајуће да један исти субјекат у више наврата буде затечен у прекршају, а имали смо таквих случајева. То су крајње неодговорни појединци који сада већ свјесно крше епидемиолошке мјере, јер смо након годину дана сви јако добро упознати са својим обавезама и не можемо говорити о случајним пропустима. У овим ситуацијама били смо приморани да изричемо новчане казне, забрану рада на седам дана, а након поновљеног прекршаја и забрану рада на 15 дана.

ГЛАС: Може ли се повећање броја заражених довести у везу са падом дисциплине?

МАТИЈЕВИЋ: Анализирајући податке Института за јавно здравство РС о лицима позитивним на вирус корона према њиховом мјесту пребивалишта и податке о неуредним инспекцијским контролама по регијама, очигледно је да средине у којима је евидентирано веће кршење мјера биљеже и повећање броја заражених. Разумијемо да је привредним субјектима пословање отежано, да су у финансијском смислу у заиста изазовној ситуацији, али наша реалност нам не дозвољава да се другачије понашамо.

ГЛАС: С обзиром на то да је и број инспектора ограничен, на који начин организујете свој рад?

МАТИЈЕВИЋ: Ангажовани су републички инспектори из свих 13 инспекцијских сектора. На располагању имамо око 140 инспектора, чији рад је организован у смјенама, у радне дане и дане викенда. Настојимо да ротирамо инспекторе по регијама јер у мањим срединама субјекти већ познају инспекторе из своје регије и врло брзо се на терену шири информација о кретању инспекције. Када у један град пошаљемо инспекторе из другог града, који нису познати субјектима од раније, ефекти контрола су много већи.

ГЛАС: Да ли је било непријатности на терену?

МАТИЈЕВИЋ: Било је случајева вербалних напада на инспекторе, физичког насртања, пријетњи и слично. Велику помоћ у раду од првог дана пружају нам припадници МУП-а, без чијег присуства поједине контроле не би могле бити извршене. Морамо имати у виду да међу нашим инспекторима има и колегиница које имају више од 60 година и да у ситуацијама када треба испразнити неки објект од корисника, без присуства полиције то би било заиста тешко. Такође, желим нагласити да су инспектори због природе посла јако изложени вирусу јер свакодневно комуницирају са великим бројем људи. Инспектори такође оболијевају, неки од наших колега су људи са озбиљним обољењима, неки су завршили и у болници због вируса, а на једног зараженог инспектора у правилу још троје колега иде у изолацију, јер дијеле исто возило.

ГЛАС: На који начин одређујете који објекти ће бити предмет појачаних контрола?

МАТИЈЕВИЋ: Инспекција контролише све објекте у којима се обавља дјелатност. Интензивније контроле врше се у објектима који представљају већи ризик. Банке или апотеке нису високоризични објекти јер се грађани у њима не задржавају дужи период. Са друге стране, колико год угоститељи примједбовали да су изложени чешћим контролама, морају прихватити чињеницу да због природе посла који обављају, броја људи који истовремено бораве у њиховим објектима, дужине тог боравка, фреквенције потрошача на дневном нивоу, носе већи ризик од ширења вируса.

ГЛАС: Колико времена остаје за контроле у примарним областима?

МАТИЈЕВИЋ: Поред ванредних мјера, инспектори су обавезни да врше контроле и у примарним областима надзора, а како би се привредне активности одвијале у мјери у којој је то могуће. Морамо обезбиједити несметан проток робе, контролу квалитета и безбједност робе која се увози у Републику Српску, заштиту потрошачких права, права радника и слично. Много времена трошимо на организацију свих послова, али успијевамо да одговоримо нашим обавезама.

Одговорност

ГЛАС: Шта бисте поручили грађанима?

МАТИЈЕВИЋ: Апелујем на грађане да се придржавају мјера, да користе личну заштитну опрему и поштују физичку дистанцу. Наведене мјере су минималан и занемарљив напор за сваког појединца, а могу дати велики допринос стабилизацији ситуације. У овим изазовним тренуцима грађани треба да буду наши сарадници и партнери и да одговорним понашањем дају свој допринос у борби против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана