Мали хероји чекају родитељску кућу

Драгана Келеч
Мали хероји чекају родитељску кућу

Бањалука - Безбрижне игре и дружење са вршњацима украле су им опаке малигне болести и замијениле свакодневним терапијама, међутим, битке тих малишана бар једним дијелом олакшаће изградња родитељске куће у Бањалуци, која би требало да буде завршена 15. априла.

У родитељској кући боравиће сви ти мали хероји и њихови родитељи и осјећаће се безбједно због близине болнице, али и опуштено, јер око њих неће бити бијелих мантила и љекарских визита.

Међу тим малим борцима је Милица Јаћимовић из Слатине надомак Бањалуке. Има само 11 година и леукемију. Изузетно је храбра, а храбра је и њена мајка Нада, која не губи наду да ће њена дјевојчица, ипак, побиједити опаку болест.

- Дешавало се да 57 дана, док Милица прима терапије, не излазимо из болнице. То су тешки дани, претешки, без обзира на то колико медицинско особље било љубазно и пажљиво - прича Нада.

Родитељска кућа ће свима, како каже, олакшати многе бриге.

- Нама је лакше, јер нисмо предалеко од болнице, али има дјечице која долазе из Требиња или Пала и чији родитељи изнајмљују станове или собе како би могли бити близу њих - додаје она.

Секретар Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић истиче да су изузетно срећни што се ближи крај изградње родитељске куће, послије чега слиједи њено намјештање и усељење.

- Овај објекат је од вишеструког значаја. Родитељи обољелих малишана неће више морати плаћати кирије у Бањалуци, док се њихова дјеца буду лијечила у Универзитетском клиничком центру РС - истакла је Берићева.

Родитељску кућу требало би да чини седам апартмана, кухиња и трпезарија, дневни боравак и играоница те креативне радионице, у оквиру којих ће бити укључени и разговори са психологом.

- Они ће дјеци и њиховим родитељима помоћи да преброде све тешке тренутке током лијечења - истакла је Берићева.

У Универзитетском клиничком центру РС од малигних болести годишње на лијечењу буде око 20 малишана, док 35 дјеце код куће узима цитостатике у виду таблета. Родитељска кућа ниче у оквиру Универзитетског клиничког центра РС.

Донаторско вече

За изградњу куће обезбијеђено је 850.000 марака захваљујући великом броју хуманитарних акција, чија је реализација започета уз подршку предсједника РС Милорада Додика, који је организовао и донаторско вече, гдје је прикупљена највећа новчана сума.

Сав прикупљени новац налази се на рачуну Удружења "Искра", које води бригу о динамици радова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана