Малешевић: Само у локалним волонтерским сервисима више од 11.000 волонтера

Срна
Малешевић: Само у локалним волонтерским сервисима више од 11.000 волонтера

Бањалука - Број волонтера у Републици Српској је велики и за посљедњих пет година само локални волонтерски сервиси имали су 11.500 волонтера, којима треба додати још велики број њих из многих удружења грађана, изјавила је вечерас помоћник министра за омладину Српске Бранка Малешевић.

Она је подсјетила да УН овогодишњи Међународни дан волонтера обиљежавају под слоганом “Волонтирањем за инклузивну будућност”, наводећи да је Министарство породице, омладине и спорта у Стратегији волонтирања за наредни петогодишњи период усвојило један од тих цвиљева - волонтирање у заједници.

“То је с циљем веће инклузије кроз само волонтирање, да се више ради са социјално искљученим грађанима, да се већа пажња посвети међугенерацијској солидарности, да се волонтирање више развија у средњим школама”, рекла је новинарима Малешевићева, која је присуствовала централној манифестацији обиљежавања 5. децембра - Међународног дана волонтера.

Најбољи волонтер у Српској за ову годину Дијана Радић из Удружења за помоћ лицима са аутизмом “Дјеца свјетлости” рекла је да двије године већ волонтира у том удружењу, које је и кандидовало за њен рад са дјецом са аутизмом.

Она је навела да је њена мотивација за волонтирањем била та што је одувијек жељела да ради са дјецом, те да не постоји бољи начин да проведе своје слободно вријеме.

За најбољег организатора волонтирања у Српској у овој години проглашено је Удружење грађана “Цезар” из Српца, а извршни директор тог удружења Тања Шњегота рекла је да је ово признања на неки начин и круна рада Удружења и награда за све његове волонтере.

Према њеним ријечима, то удружење има 400 волонтера и за неколико мјесеци ће обиљежити 10 година постојања и рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана