Ловачки савез РС добија савремени информациони систем: Кликом до статуса ловаца

Дарко Момић
Ловачки савез РС добија савремени информациони систем: Кликом до статуса ловаца

БИЈЕЉИНА - Ловачки савез Републике Српске, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ради на изради савременог информационог система који ће омогућити ефикаснији рад савеза и бити од велике користи свим ловачким удружењима.

Секретар Ловачког савеза РС Живојин Лазић каже да је ријеч о информационом систему који је јединствен у региону и захваљујући којем ће савез на једном мјесту имати прецизне податке о чланству и статусу ловаца. Он додаје да савез тренутно посједује јединствен централни регистар са подацима о корисницима ловишта и броју ловаца по ловачким удружењима, али не и податке о појединачном статусу сваког ловца.

- Ловац може бити члан више ловачких удружења, али само у једном удружењу у којем је матични члан може остварити погодности плаћања прописане чланом 49. Закона о ловству. Матични чланови ловачких удружења имају право да бирају и да буду бирани у управне органе удружења, а тиме и да остварују погодности у вези са плаћањем одстрелне таксе - објашњава Лазић за “Глас Српске”.

Он истиче да савез није у обавези да посједује податке о именима ловаца који се налазе у органима управљања појединих ловачких удружења, али да ће захваљујући новом информационом систему на једном мјесту имати увид у све те податке.

- Матични чланови за високу дивљач плаћају одстрелну таксу у висини од 30 одсто, а за ниску дивљач 25 одсто тржишне вриједности, док страни и домаћи ловци који нису чланови удружења плаћају пуну тржишну цијену. Без обзира на то што савез не остварује приход од одстрелне таксе коју плаћају ловци, сматрамо да ће информациони систем бити од користи свим ловачким удружењима и омогућити им да укину праксу да исти људи буду бирани у управне органе у више ловачких удружења и да остварују право на погодности у вези са одстрелном таксом - каже Лазић.

Према његовим ријечима, Ловачки савез предузима кораке на уређењу укупног стања у ловству с циљем превазилажења проблема у појединим удружењима у којима се воде судски спорови у вези са статусом лица овлашћених за њихово заступање.

- Ми располажемо информацијама да се у вези с тим тренутно воде судски спорови у четири ловачка удружења. То су “Препелица” из Пелагићева, “Соко” из Козлука, “Борик” из Прњавора и “Узломац” из Котор Вароша. Ти спорови су у различитој фази и поступку, али се надамо да ће ти проблеми бити превазиђени, јер због тога највише трпе ловци, којима је онемогућено да се баве својих хобијем - каже Лазић.

Он објашњава и да Статут Ловачког савеза налаже да ловачко удружење губи статус чланице савеза уколико остане без ловишта раскидом уговора о коришћењу ловишта, а то се, каже, до сада десило само једном.

- То је Ловачко удружење “Борја” из Теслића, док “Узломац” из Котор Вароша тренутно води спор са ресорним министарством у вези са раскидом уговора о коришћењу ловишта. Међутим, Управни одбор Ловачког савеза РС још није донио одлуку о престанку сарадње са “Узломцем” и они се воде као чланица савеза до окончања спора - каже Лазић.

Правилник

Правилник о успостављању информационог система у ловству, који је донио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, на снагу је ступио почетком овог мјесеца. У правилнику се, између осталог, наводи да ће подаци и информације јавне намјене из информационог система бити доступни без посебног захтјева и објављивати се на службеним интернет страницама министарства, Ловачког савеза и корисника ловишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана