Lovački savez RS dobija savremeni informacioni sistem: Klikom do statusa lovaca

Darko Momić
Lovački savez RS dobija savremeni informacioni sistem: Klikom do statusa lovaca

BIJELjINA - Lovački savez Republike Srpske, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, radi na izradi savremenog informacionog sistema koji će omogućiti efikasniji rad saveza i biti od velike koristi svim lovačkim udruženjima.

Sekretar Lovačkog saveza RS Živojin Lazić kaže da je riječ o informacionom sistemu koji je jedinstven u regionu i zahvaljujući kojem će savez na jednom mjestu imati precizne podatke o članstvu i statusu lovaca. On dodaje da savez trenutno posjeduje jedinstven centralni registar sa podacima o korisnicima lovišta i broju lovaca po lovačkim udruženjima, ali ne i podatke o pojedinačnom statusu svakog lovca.

- Lovac može biti član više lovačkih udruženja, ali samo u jednom udruženju u kojem je matični član može ostvariti pogodnosti plaćanja propisane članom 49. Zakona o lovstvu. Matični članovi lovačkih udruženja imaju pravo da biraju i da budu birani u upravne organe udruženja, a time i da ostvaruju pogodnosti u vezi sa plaćanjem odstrelne takse - objašnjava Lazić za “Glas Srpske”.

On ističe da savez nije u obavezi da posjeduje podatke o imenima lovaca koji se nalaze u organima upravljanja pojedinih lovačkih udruženja, ali da će zahvaljujući novom informacionom sistemu na jednom mjestu imati uvid u sve te podatke.

- Matični članovi za visoku divljač plaćaju odstrelnu taksu u visini od 30 odsto, a za nisku divljač 25 odsto tržišne vrijednosti, dok strani i domaći lovci koji nisu članovi udruženja plaćaju punu tržišnu cijenu. Bez obzira na to što savez ne ostvaruje prihod od odstrelne takse koju plaćaju lovci, smatramo da će informacioni sistem biti od koristi svim lovačkim udruženjima i omogućiti im da ukinu praksu da isti ljudi budu birani u upravne organe u više lovačkih udruženja i da ostvaruju pravo na pogodnosti u vezi sa odstrelnom taksom - kaže Lazić.

Prema njegovim riječima, Lovački savez preduzima korake na uređenju ukupnog stanja u lovstvu s ciljem prevazilaženja problema u pojedinim udruženjima u kojima se vode sudski sporovi u vezi sa statusom lica ovlašćenih za njihovo zastupanje.

- Mi raspolažemo informacijama da se u vezi s tim trenutno vode sudski sporovi u četiri lovačka udruženja. To su “Prepelica” iz Pelagićeva, “Soko” iz Kozluka, “Borik” iz Prnjavora i “Uzlomac” iz Kotor Varoša. Ti sporovi su u različitoj fazi i postupku, ali se nadamo da će ti problemi biti prevaziđeni, jer zbog toga najviše trpe lovci, kojima je onemogućeno da se bave svojih hobijem - kaže Lazić.

On objašnjava i da Statut Lovačkog saveza nalaže da lovačko udruženje gubi status članice saveza ukoliko ostane bez lovišta raskidom ugovora o korišćenju lovišta, a to se, kaže, do sada desilo samo jednom.

- To je Lovačko udruženje “Borja” iz Teslića, dok “Uzlomac” iz Kotor Varoša trenutno vodi spor sa resornim ministarstvom u vezi sa raskidom ugovora o korišćenju lovišta. Međutim, Upravni odbor Lovačkog saveza RS još nije donio odluku o prestanku saradnje sa “Uzlomcem” i oni se vode kao članica saveza do okončanja spora - kaže Lazić.

Pravilnik

Pravilnik o uspostavljanju informacionog sistema u lovstvu, koji je donio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, na snagu je stupio početkom ovog mjeseca. U pravilniku se, između ostalog, navodi da će podaci i informacije javne namjene iz informacionog sistema biti dostupni bez posebnog zahtjeva i objavljivati se na službenim internet stranicama ministarstva, Lovačkog saveza i korisnika lovišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana