Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске: Корона оштетила привреду за пола милијарде марака

Милијана Латиновић
Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске: Корона оштетила привреду за пола милијарде марака

Скоро половина привредника у локалним заједницама у Српској имала је ограничен рад у протеклом периоду због епидемије вируса корона, а према првим процјенама домаћа привреда претрпјела је штету од око 500 милиона марака, рекао је за “Глас Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

- Највеће посљедице епидемије трпе микро, мала и средња предузећа. Међутим, проблеми нису заобишли ни велике привредне субјекте који послују са иностранством и којима је био онемогућен извоз производа - рекао је Ћосић.

ГЛАС: Колики су губици у општинским и градским буџетима?

ЋОСИЋ: Према нашим анализама, први квартал ове године у свим општинама и градовима био је бољи са аспекта прикупљања прихода од пореза у односу на исти период лани. Међутим, највећи губитак у дијелу пореских, али и непореских прихода забиљежен је у априлу. Конкретно, извршење пореских прихода је на нивоу од 65 одсто у односу на план и очекујемо да ће и мај бити на нивоу до 75 одсто. Оно што нас охрабрује јесте чињеница да је Влада РС припремила пакет од око 30 милиона марака за помоћ локалним заједницама. Вјерујем да ће та средства бити оперативна веома брзо. Када је ријеч о непореским приходима, они ће сигурно бити у паду и увјерен сам да ће све локалне заједнице морати радити ребаланс надоле.

ГЛАС: Шта је са инфраструктурним пројектима у локалним заједницама?

ЋОСИЋ: Инфраструктурни пројекти су настављени и то је веома добро. Све општине и градови планирају дио новца за те намјене, а добар дио њих се финансира и уз подршку Владе РС. Начелници и градоначелници утврђују моделе како да буду комбиновани рокови плаћања, вријеме радова, али оно што смо започели није стало. Можда неће бити имплементирани у пуном обиму, како је планирано, али важно је да пројекти нису стали.

ГЛАС: Да ли ће локалним заједницама бити потребно задуживање за излазак из проблема?

ЋОСИЋ: Сигурно је да ће се локалне заједнице опредјељивати или за реструктурирање постојећих кредита, које подразумијева ниже каматне стопе и дуже рокове отплате или нова задужења. На сједници Предсједништва Савеза општина и градова РС, коју планирамо половином мјесеца у Градишци, имаћемо иницијативу ка Влади Српске да донесе одлуку да степен задужености локалних заједница помјери са досадашњих 18 на 25 одсто. Јесте непопуларно, али је немогуће без тога превазићи све потешкоће. Имамо локалне заједнице које су се већ примакле том проценту, док има и оних које уредно враћају своје кредите и смањују степен задужености у односу на годишњи буџет.

ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу са Владом у протеклом периоду?

ЋОСИЋ: Сарадња са Владом је одлична и надам се да ћемо у току ове године успјети доћи до рјешења да за неразвијене и изразито неразвијене општине буде обезбијеђено мало више новца, јер дефинитивно неколико њих не може да функционише на постојећем нивоу пореских прихода.

Рад недјељом

ГЛАС: Докле је стигла иницијатива да буде забрањен рад недјељом у продавницама?

ЋОСИЋ: Поједине мање локалне заједнице попут Вишеграда потпуно су забраниле рад недјељом. Та забрана не односи се на драгсторе, којима је пословање дозвољено. Већи број локалних заједница почео је да ограничава радно вријеме недјељом, на примјер Источно Ново Сарајево је ограничило рад до 18, а потом је смјена скраћена до 14 часова. Углавном се чека на градове који још нису утврдили модел да би поштовали права радника, али и омогућили снабдијевање потрошача недјељом. Вирус је све то пореметио и питање је како ће даље бити реализована та иницијатива, јер слиједи битка за опстанак привредних субјеката на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана