Љетњи режим рада задаје главобоље васпитачима

Данијела Стоканић
Љетњи режим рада задаје главобоље васпитачима

Бањалука - Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука неопходна је реорганизација, јер је у тако великој установи немогуће квалитетно организовати рад и у потпуности се посветити потребама дјеце, а проблеми посебно долазе до изражаја током љета, упозоравају стручњаци из ове области.

Наглашавају да је велики проблем измјештање малишана из једног вртића у други током љетног периода, те спајање група и мијењање васпитача. Случај изуједане једногодишње бебе у бањалучком јавном вртићу "Тијана", када је дјевојчица задобила више од 30 уједа током боравка у вртићу, покренуо је расправу о томе да ли је оправдано спајање вртићих група у појединим вртићима, те о броју дјеце о којима се тете брину.

Просвјетни савјетник за предшколско васпитање и образовање у Републичком педагошком заводу Стака Николић упозорава да би под кровом једне установе требало да буду четири објекта са највише 500 малишана, а никако 22 објекта у којима борави 2.000 дјеце, као што је случај у бањалучком центру.

Истиче да је љетни периоду посебно изазован за овај центар, с обзиром на то да мањи вртићи привремено буду затварани, а дјеца и васпитачи за то вријеме буду распоређени у околне објекте.

- Васпитачи су ми се често жалили да им, када са својом дјецом пређу у други објекат, колегинице закључају материјале и играчке, па немају чиме да раде. Ако васпитач нема добре играчке и друге дидактичке материјале, нема чиме да заинтересује дјецу - казала је Николићева.

Додала је да постоје и случајеви да у једном вртићу са четири групе и осам васпитача, у сезони годишњих одмора, ради дупло мање васпитача.

- Они тада у континуитету пазе на 34 до 45 дјеце и то узраста од једне до шест година. Овакав начин рада није прописан никаквим стандардом - нагласила је Николићева, која сматра да би и у вртићима требало увести колективни годишњи одмор.

Додала је да би требало порадити и на побољшању услова у појединим вртићима у Бањалуци, наводећи примјер вртића "Тијана", који нема ни своје двориште.

Петиција

Више родитеља дјеце која иду у вртић "Тијана", у којем је недавно изуједана једногодишња дјевојчица, потписало је петицију са којом су се званично обратили Градској управи Бањалука са жалбом на суспензију васпитачице која је чувала малишане када се догодио инцидент. У писму које су упутили надлежнима стоји да је у интересу њихове дјеце да са њима борави ова васпитачица, која, према њиховим ријечима, има све људске и стручне квалитете, као и године искуства у овом послу.

Вртићи у Бањалуци

* 22 вртића

* 2.180 дјеце

* 94 групе

* 322 укупно запослена

* 172 васпитача

* 15 медицинских радника

* 14 стручних сарадника

* 16 чланова управе

* 105 радника који су помоћно техничко особље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана